8 načinov, s katerimi poskrbite za zdravje LEDVIC

8 načinov, s katerimi poskrbite za zdravje LEDVIC (foto: Profimedia) Profimedia
12. 3. 2023

Kako lahko preprečite ledvične bolezni?

Ledvice v našem telesu opravljajo več pomembnih funkcij. Med drugim filtrirajo odpadne snovi, igrajo vlogo pri presnovi in pravilnemu delovanju hormonov ter skrbijo za ravnovesje elektrolitov in vode.

Skrb za zdrave ledvice je torej pomembno za splošno zdravje in dobro počutje. Preverite 8 načinov, s katerimi lahko poskrbite za zdravje tega organa. 

1. Ostajajte aktivni

Redna vadba ima več koristi, kakor samo izoblikovana postava. Hoja, tek, kolesarjenje, ples in druge aktivnosti zmanjšujejo tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni, obenem pa lahko pripomore k nižjemu krvnemu tlaku, ki je prav tako pomemben za ohranjanje zdravih ledvic. 

2. Preprečite nastanek sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen je eden od dejavnikov tveganja za poškodbo ledvic. Sladkorna bolezen tipa 2 pogosto nastane zaradi neustreznega življenjskega sloga, zato je pomembno, da preventivno zmanjšate tveganje za nastanek.

Če je vaša sladkorna bolezen prirojena, pa je še toliko pomembneje, da se odpravljate na redne preventivne preglede in obenem skrbite za ustrezen življenjski slog.

3. Spremljajte svoj krvni tlak

Visok krvni tlak lahko privede do težav z ledvicami. Pomembno je, da spremljate svoj krvni tlak in da po potrebi spremenite svoj življenjski slog tako, da ga znižate.

4. Poskrbite za ustrezno telesno težo

Prekomerna telesna teža predstavlja tveganje za najrazličnejše bolezni: med drugim tudi bolezni ledvic. Spremljajte svojo težo in poskrbite, da ta ni prekomerna.

5. Pijte dovolj tekočine

Tudi premalo tekočine predstavlja nevarnost za vaše ledvice, zato posrkbite, da dnevno popijete dovolj. Najbolj je, da popijete minimalno 1.5 do 2 litra vode na dan.

6. Opustite kajenje

Kajenje povečuje tveganje za številne bolezni in težave, med drugim lahko škodi tudi ledvicam. Dobro je, da kajenje opustite in se izogibate tudi pasivnemu kajenju.

7. Bodite zmerni pri uporabi zdravil

Določena zdravila, ki jih lahko dobite tudi brez recepta, lahko škodijo vašim ledvicam. Pomembno je torej, da ste pri uporabi kakršnih koli zdravil zmerni in da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom.

8. Poskrbite za preventivne preglede

Bolezni ledvic se da najbolje ozdraviti (ali vsaj omiliti) takrat, ko so odkrite zgodaj. Preventivni pregledi so še posebej pomembni, če sodite v eno od rizičnih skupin:

  • Ljudje, starejši od 60 let;
  • Ljudje, ki so se rodili z nizko težo;
  • Ljudje, ki imajo srčno-žilna obolenja ali pri katerih so tovrstna obolenja pogosta v družini;
  • Ljudje, ki imajo visok krvni tlak ali ki imajo družinske člane z omenjenimi težavami;
  • Ljudje, ki imajo prekomerno telesno težo;
  • Ljudje, ki imajo simptome bolezni ledvic.

Obolenja ledvic so precej pogosta. 1 od 7 odraslih v ZDA ima kronično ledvično bolezen. Nekatere bolezni so progresivne, kar pomeni, da skozi čas postajajo bolj intenzivne. Včasih vodijo celo do odpovedi ledvic.

Vzdrževanje ustreznega življenjskega sloga je ključno za preprečevanje bolezni in posledično vseh težav z ledvicami. V kolikor pa opažate, da so težave že prisotne, se posvetujte s strokovnjakom.

Vir: healthline.com