Preventiva Promocijsko sporočilo

Ali poskušate zanositi? Ne kadite.

15. 12. 2011
Deli
Ali poskušate zanositi? Ne kadite. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Raziskave kažejo, da kajenje škodi jajčnikom, saj lahko povzroči genetske nepravilnosti. Kajenje tudi poveča možnost spontanega splava in možnost zunajmaternične nosečnosti.

Ženske, ki kadijo, potrebujejo več časa, da zanosijo. Med kadilkami se verjetnost zanositve zmanjša do 40% na menstruacijski cikel. Več cigaret kot pokadite, več časa boste lahko potrebovale, da zanosite. Že ena cigareta na dan ima lahko znaten vpliv.

Prenehanje kajenja lahko zmanjša nevarnost erektilne disfunkcije in lahko izboljša spolno potentnost.

Nevarnosti, ki se lahko zmanjšajo, če prenehate kaditi
  • poškodbe jajčnikov
  • genetske nepravilnosti
  • spontan splav
  • zunajmaternična nosečnost
Prenehanje kajenja izboljša uspešnost postopkov za povečanje plodnosti

Pri kadilkah obstaja manjša verjetnost uspešne umetne oploditve  v primerjavi z nekadilkami. Skoraj dvakrat več poskusov umetne oploditve je lahko potrebnih za zanositev pri kadilkah. Pasivno kajenje lahko povzroča ženski skoraj toliko škode kot če bi kadila sama.

Če želite imeti družino, je pomembno,  da vi in vaš partner prenehata kaditi. Pogosto pomaga, če prenehata kaditi skupaj, da lahko podpirata drug drugega, zlasti v težkih trenutkih. Kadilci, ki jih podpirajo partner in drugi ljudje, imajo večjo možnost uspeha dokončnega prenehanja.

Nosečnost

Kot vsaka bodoča mama želite imeti zdravo nosečnost in zdravega otroka, zato je najbolje, da prenehate kaditi. Kajenje v času nosečnosti škoduje vam in vašemu otroku. S prenehanjem se lahko izognete:

  • strupenim kemikalijam v cigaretnem dimu, ki gredo skozi vaše telo v telo vašega otroka
  • cigaretnemu dimu, ki prekinja dovod krvi vašemu otroku
  • pasivnemu kajenju, ki vpliva na razvoj placente in ploda, zmanjšuje porodno težo otroka in vpliva na razvoj pljuč ter možganov
  • nevarnosti, da bo otrok manjši in šibkejši ter bolj nagnjen k infekcijam ter boleznim
  • povečani nevarnosti možnih nepravilnosti ob rojstvu.

Dobra novica je, da ima prenehanje kajenja kadarkoli v času nosečnosti pozitivne strani. Takoj ko boste prenehale kaditi, boste povečale  možnost bolj zdrave nosečnosti in zdravega otroka. Imele boste več energije, ki vam bo pomagala lažje preživeti nosečnost in hkrati boste vedele, da delate najboljše za vašega še nerojenega otroka.

Pasivno kajenje

Pasivno kajenje je prav tako nevarno za vašega še nerojenega otroka. Če vaša družina ali prijatelji kadijo v vaši bližini, boste vdihavale  škodljive pline in kemikalije, ki bodo prihajale do vašega otroka.

Vaš partner, družina in prijatelji vam lahko pomagajo tako, da med vašo nosečnostjo ne kadijo v vaši bližini. Morda bodo celo želeli prenehati kaditi.

Dom brez cigaretnega dima je zdrav dom

Otroci, ki rastejo v nekadilskem domu imajo manjšo verjetnost, da se bodo prehladili, kašljali ali zboleli. Zmanjša se tudi nevarnost smrti v zibelki, razvoja astme in vnetja ušes.

Hkrati boste začeli živeti bolj zdravo tudi vi in vaš partner, zmanjšala bosta napade kašlja in število prehladov, imela bosta več energije zase, kot tudi za igro z vašimi otroci.