Če je vaš voh opazno oslabel, se morate pogovoriti z zdravnikom

Če je vaš voh opazno oslabel, se morate pogovoriti z zdravnikom (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2023

Nova raziskava kaže, da bi lahko bila izguba voha koristen pokazatelj splošnega zdravja starejših odraslih. Pravzaprav bi lahko voh napovedal, kako dolgo boste živeli. 

Teste, s katerimi se ugotavlja, kako dobro vidimo ali slišimo, se že izvaja, prav tako enostavno pa je izvesti tudi preprost test voha, "ki bi ga lahko uporabili za oceno slabotnosti in nezdravega staranja," je povedal avtor študije dr. Nicholas Rowan, izredni profesor z Univerze John Hopkins.

"Na primer, če nekdo ne opravi testa, potem mora morda ta pacient izboljšati prehrano ali opraviti podrobnejši nevrološki ali medicinski pregled," pojasni. 

Študija temelji na prejšnjih raziskavah, ki so pokazale, da je upad sposobnosti vonjanja pogost zgodnji pokazatelj kognitivnega upada.

Leta 2014 so raziskovalci z Univerze v Chicagu v raziskavo vključili 3.000 oseb, starih med 57 in 85 let. Udeleženci so opravili test vonja – in sicer je test vključeval pet različnih vonjev: vonj poprove mete, rib, pomaranče, vrtnice in usnja. 

V petih let je približno 39 % udeležencev z najnižjimi rezultati (4-5 napak) umrlo – v primerjavi s samo 10 % med udeleženci, ki so vonjave pravilno prepoznali (0-1 napaka). 

V novi raziskavi so raziskovalci pregledali 1.160 starejših odraslih. 

PREVERITE TUDI: Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom

Sposobnost prepoznavanja odoranta (snovi, ki daje značilen vonj) (t. i. olfactory identification) in sposobnost zaznavanja prisotnosti odoranta (t. i. olfactory sensitivity) sta bili ocenjeni z uporabo 5- oziroma 6-točkovnih meritev. Pri čemer so raziskovalci opazovali tudi slabotnost udeležencev. 

"Ugotovili smo, da sta tako poslabšana identifikacija kot tudi občutljivost na vonj povezani s slabotnostjo."

"To kaže, da niso na delu samo vaši starajoči se možgani," opozori na "zanimivo" ugotovitev dr. Rowan. Ampak lahko tudi vaš nos napove našo bližajočo se slabotnost in smrt.

Slabotnost oziroma šibkost se običajno kaže z zmanjšano mišično močjo in utrujenostjo. Pri približno 10 odstotkih, starejših od 65 let, je šibkost že prisotna, ta številka se dvigne med 25 in 50 odstotkov pri starejših od 85 let. 

V praksi slabotnost pomeni, da lahko razmeroma majhna zdravstvena težava, kot je okužba sečil, povzroči dolgotrajne zdravstvene težave.

Oslabljeni starejši odrasli so bolj izpostavljeni tveganju podhranjenosti, dehidracije, padcem in težavam z mehurjem.

Zdravo staranje ponuja priložnost, da se izognemo ali odložimo pojav slabotnosti. To vključuje zmerno uživanje alkohola, opustitev kajenja in ohranjanje družbene angažiranosti. 

Redni pregledi lahko tudi odkrijejo začetek bolezni, ki bi ga bilo mogoče spremeniti. 

Študija je bila objavljena v Journal of Gerontology. Študija iz leta 2014.
Preverite še:
Duhovnik, ki je doživel srčni infarkt, pravi, da se je med svojo obsmrtno izkušnjo znašel v peklu – TAKO ga je opisal!
Značke: demenca voh