Cvetača - zdravilo za želodčne težave in slabo prebavo

8. 7. 2014
Deli
Cvetača - zdravilo za želodčne težave in slabo prebavo

Cvetača vsebuje malo kalorij, veliko mineralov in je bogat vir vitaminov, zlasti vitamina K, ki je pomemben pri strjevanju krvi. In ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine, je izredno primerna tudi kot prehrana za želodčne in črevesne bolnike.

Cvetača spada med kapusnice (križnice) in izvira iz severovzhodnega Sredozemlja. Prve zapise o cvetači so naredila že Arabci v 12. stoletju.

Je lahko prebavljiva in odlično vpliva na prebavo in presnovo. Prav zaradi velike vsebnosti lahko prebavljivih beljakovin, je izredno primerna kot prehrana za želodčne in črevesne bolnike, za ljudi s sladkorno boleznijo in kot dietno živilo - 100 g cvetače ima 22 kalorij/94 kJ.

Kot vse zeljnice tudi cvetača vsebuje veliko vitamina C (70 mg na 100 g cvetače) in folne kisline, ki je potrebna za pravilno zorenje rdečih krvničk. Vsebuje tudi veliko mineralov, najpomembnejši med njimi je kalij.

Danes cvetačo gojijo po vsem svetu, največ pa je pridelajo v Evropi in Aziji. Obstaja več sto vrst, v grobem pa jo delimo po barvi: bela, oranžna, vijoličasta ter zelena.

Druge zdravilne lastnosti cvetače:
  • Odvaja vodo,
  • pomaga pri težavah ledvic in mehurja,
  • pospešuje nastajanje krvi,
  • krepi imunski sistem
  • preprečuje okužbe
  • znižuje krvni tlak,
  • zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Cvetačna juha

Eno glavo cvetače očistite in razdelite na cvetove. Eno čebulo olupite in nasekljajte, tri krompirje olupite in narežite na kocke. 

Na polovici masla popražite čebulo. Ko postekleni, dodajte cvetačo in krompir ter še kratko popražite. Prilijte približno liter tople vode, solite, zavrite in na šibkem ognju kuhajte približno 15 minut. 

Juho odstavite in jo pretlačite ali zmeljite s paličnim mešalnikom. Vmešajte smetano (po želji).

Še začinite s poprom in nasekljanim peteršiljem in postrezite.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič