Kako zaustaviti izpadanje las?

Kako zaustaviti izpadanje las? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2016

Prizadeti niso le starejši ljudje, temveč tudi mlajši moški in vsaka deseta ženska. V naslednjih vrsticah si preberite, zakaj vas izpadanje las nikakor ne bi smelo preveč skrbeti.

Redno – sezonsko pogojeno izpadanje las

Študije kažejo, da je pomladanska in jesenska 'golitev' povečana tako pri živalih kot tudi pri ljudeh. Za tem sezonsko pogojenim izpadanjem las trpijo predvsem ženske, saj so lepi, močni lasje ženski simbol zdravja in življenjske moči.

Pomoč: Za pomladansko izpadanje las sta pogosto kriva zimsko pomanjkanje vitaminov in spremenjena prekrvavitev, zato je pomembno, da lasne korenine preskrbite s hranilnimi snovmi. Najdete jih v mesu (beljakovine), sadju in zelenjavi (vitamini) ter žitaricah (mineralne snovi). Pomaga tudi trimesečna kura s prosom, vitaminom B5 in beljakovinsko snovjo L-cistein (na primer Priorin).

Nepričakovano je izpadanje las po porodu

In tudi po prenehanju jemanja kontracepcijski tablet.

Pri ženskah se štiri- do petkrat v življenju pojavi nenadno izpadanje las, ki ga povzroči znižanje vrednosti estrogena. Tipični primer je po porodu. Vzrok je visok nivo estrogena med nosečnostjo, ki preprečuje dnevni izpad približno 80 las.

Po porodu se vrednosti estrogena spustijo na normalno raven. Posledica je izpadanje las. Podobne izkušnje imajo tudi ženske, ki prenehajo uživati kontracepcijske tablete.

Pomoč: Ostanite mirni. Izguba las se bo čez nekaj časa povsem normalizirala in lasje bodo bujni tako kot pred nosečnostjo. Izkazala se je tudi kura s posebnim lasnim tonikom, ki vsebuje učinkovine iz cimicifuge, v kombinaciji z aloe vero, izvlečkom koprive in vitaminov.

Dedno – hormonsko pogojeno izpadanje las

Hormonsko pogojeno izpadanje las rado prizadene ženske, ki so v sorodu s popolnoma plešastimi moškimi – skupno 30 do 40 odstotkov. Odgovorna je prirojena preobčutljivost lasne korenine za telesu lasten hormon testosteron, ki nastaja tudi v ženskem telesu.

Pri ženskah se pojavi le izpadanje las na zgornjem delu glave in zelo redko vodi do popolne plešavosti.

Pomoč: Za oba spola pridejo v poštev lasne tinkture s 17 alfa estradiolom (na primer Regaine), ki lokalno zavirajo delovanje moškega hormona na lasne korenine.

Za moške so na voljo tudi posebne finasteridne tablete, za ženske pa kontracepcijske tablete, ki ščitijo lasne korenine z 'ženskim' estrogenom.

Kot alternativa se ponuja lokalno zdravljenje kože na glavi z estrogensko tinkturo. Tudi tu pomagajo preparati s prosom in cimicifugo.

Alarmni, difuzni izpad las

Izpadanje las še ne pomeni bolezni, temveč je simptom za druge motnje. Vzrok so lahko vnetja, strupene snovi, pomanjkanje vitaminov, motnje imunskega sistema, nezadostno delovanje ščitnice, preveč vitamina A, telesni ali duševni stres idr.

Pomoč: Pomembna je prava diagnoza. Če je zdravljenje ustrezno, lasje znova zrastejo. Kot naravne zdravilne metode lahko pomagajo baldrijanova in tudi koprivna mazila ali pa masaže z oljem repinčeve korenike. Za okrepljeno rast las poskrbijo tudi vitamin H in želatinski preparati. Če je izpadanje las psihično pogojeno, zelo pomagajo joga, avtogeni ali mentalni trening.

Skrivnostno izpadanje las v krogih

Približno 150. 000 Nemcev trpi za skrivnostno plešavostjo na različnih predelih lasišča. Izpadanje las v krogih se v enaki meri pojavlja pri moških, ženskah in otrocih.

Pogosto se začne z za cent velikimi površinami, ki jih lahko na začetku najde le frizer. Iz teh centrov se nato izpadanje širi naprej v ovalnih ali okroglih oblikah. Vzrok je še do danes nepojasnjen!

Pomoč: Poskusi zdravljenja so se do zdaj večinoma osredotočili na kortizon, cink ali pa na posebne tinkture, ki pospešujejo prekrvavitev. Stopnja uspeha je 33-odstotna.

Zelo pomembna je pravilna diagnoza

Dejstvo je, da vsak tretji moški in vsaka deseta ženska sčasoma izgubi več kot 100 las na dan. Samo v tem primeru lahko govorimo o izpadanju las.

Poleg nenevarnih obremenitev, kot so hormonske spremembe ali dedne zasnove, so lahko vzrok za izpadanje las tudi telesne in duševne obremenitve, 60 različnih kožnih bolezni, vnetij, zastrupitev, pomanjkanje vitaminov, motnje imunskega sistema in celo rak.

Štiri od desetih žensk napade enaka oblika izpadanja las, za katero trpi 95 odstotkov moških. Gre za hormonsko pogojeno izpadanje. Odgovorna je prirojena preobčutljivost lasnih korenin za hormone.

Pomoč pri krožnem izpadanju las

Krožno izpadanje las (Alopecia areata) je ena najbolj nerazložljivih človeških bolezni. Nastopi pri popolnoma zdravem človeku in lahko zajame celotno telo. Vsak peti bolnik postane popolnoma plešast.

Strokovnjaki domnevajo, da vzroke lahko najdemo v napačnem delovanju imunskega sistema na lasne korenine. V brbončicah so številne žile, prek katerih potujejo za rast las pomembne hranilne snovi, ki pa hkrati tudi napadajo imunske celice.

Upanje v ajurvedi: Pri številnih kožnih in lasnih težavah se je kot zelo dobro zdravilno sredstvo izkazala tradicionalna indijska medicina, ki ima dokazljive uspehe prav pri krožnem izpadanju las. Zaprto kožo na glavi odprejo s kristali, z zelišči pa spodbudijo 'izključene' lasne korenine, da začnejo ponovno rasti. Poleg se seveda uporabljajo še različna olja in zdravilni čaji, ki hkrati celostno čistijo še telo.

Za ustavitev izpadanja las pri moških

Moško izpadanje las – tipična pleša na sencih in plešavost na zatilju – najpogosteje nastane zaradi dedno pogojene preobčutljivosti za moški spolni hormon testosteron.

Plešavost ogroža 35 odstotkov vseh moških do 30. leta – tendenca z vsakim letom narašča. Testosteron zmanjšuje aktivnost lasnih mešičkov, iz katerih zraste vsak posamezen las. Lasje so vedno redkejši, izpadajo in nato ne zrastejo več, ker je lasni mešiček postal premajhen.

Na trgu je nekaj prehranskih dodatkov, šamponov in kapsul proti izpadanju las. Izkušnje mnogih kažejo, da jih je vredno preizkusiti. Predlagamo pa, da se o tem posvetujete s farmacevtom in prodajalci v drogerijah.