Jabolčni kis dela čudeže?

12. 4. 2011

Cindy Crawford in Heidi Klum v vseh medijih prisegata nanj, Kleopatra naj bi ga srkala dnevno, Megan Fox trdi, da se prav v njem skriva skrivnost njene vitke postave – torej, zakaj za vraga vsi, ki si želimo biti krasni, vitki in zdravi ne uživamo jabolčnega kisa? 

Jabolčni kis, ki ga sicer v Sloveniji že vrsto let pridno uporabljamo kot zabelo za solate, je zadnja leta v svetu postal pravi prehranski hit, promovirajo ga kot živilo, ki pozdravi vse od prhljaja do težav z odvečnimi kilogrami.

Zvezdnice so kis v hipu pograbile za svoje čudežno lepotno sredstvo, no, navadni smrtniki ostajajo zadržani. A pravzaprav so daleč od strašno novega izuma, jabolčni kis je na ljudskih jedilnikih dlje kot tri tisoč let. Poznali so ga že Egipčani, ki so mu pripisovali zdravilne lastnosti, o njem so pisali stari Kitajci.

A vseeno se glas o zdravem jabolčnem kisu niti ni širil z bliskovito naglico, vse dokler ga ni v svoji knjigi Ljudska medicina omenil ameriški zdravnik Jarvis. V knjigi dr. Javis trdi, da je jabolčni kis dober za prebavo in izboljša splošno dobro počutje.

Danes se jabolčni kis največkrat omenja v povezavi s hujšanjem. Redno naj bi ga uživali manekenki Cindy in Heidi, hvali ga Megan Fox, tudi pevka skupine Black Eyed Peas Fergie. Vsak dan naj bi pred vsakim obrokom zaužile žlico jabolčnega kisa, ki naj bi pospešil metabolizem in zmanjšal apetit.

Zdravilne lastnosti

Jabolčni kis je živilo, polno vitaminov, mineralov in snovi, ki jih potrebujemo za zdrav imunski sistem. Zadostujeta dve čajni žlički kisa, razredčenega z vodo, zjutraj na tešče, številni napitku dodajo še žličko medu – to je eliksir, ki ima več kot tisočletno zgodovino.

Zdravi tudi infekcije sinusov, akne, visok holesterol, utrujenost, vneto grlo, dermatitis, artritis, kot razstrupljevalno sredstvo pa ga je uporabljal že Hipokrat. Odsvetujejo pa ga osebam, ki imajo preveč želodčne kisline, gastritis, čir na želodcu ali na dvanajsterniku.

Kis naj bi bil tudi super zdravilo proti revmatičnim bolečinam v sklepih. Boleča mesta čez noč ovijte s platneno krpo, ki ste jo dobro prepojili z jabolčnim kisom, čez pa povijte toplo flanelasto krpo.

Kisli 'čudež' omili tudi bolečine v grlu: v kozarcu zmešajte en del kisa s tremi deli mlačne vode. Grgrajte vsako uro tri, štiri požirke, nato izpljunite, ko se stanje izboljša, grgrajte na uro in pol do dve uri.

In še super za telo: privoščite si masažo s kisovo raztopino, ki koži vrne naravni kisli plašč. V liter tople vode vlijte skodelico kisa, položite roke v raztopino in masirajte celotno telo: vrat, roke, noge, ramena, trebuh ... Masirajte v smeri proti srcu.

Zdravniki pravijo, da je kisova dieta Megan Fox navadna neumnost. Da pitje kisa vendar ne more odpraviti težav z odvečno težo.

23-letna zvezdnica filma Transformers, ki priznava, da ni ravno ljubiteljica telovadbe in različnih diet, zagovarja uživanje jabolčnega kisa, ki naj bi ji pomagalo telo obdržati v formi in ga očistiti toksinov.

Jabolčni kis pomaga pri očiščevanju jeter, ki igrajo pomembno vlogo pri kontroliranju teže. Že samo dve čajni žlički jabolčnega kisa, razredčenega v vodi, pred vsakim obrokom vam lahko pomagata pri izgubi teže, saj pospešita metabolizem. Kis je obogaten z minerali ter vitamini in je tako izjemno blagodejen za zdravje.

A londonska strokovnjakinja za prehrano Lucy Jones je povedala, da žal čarobni kis ne obstaja, tako kot ne obstaja čarobna tabletka za izgubo teže: “Jetra so dobro naoljena detoksikacijska mašina in zagotovo je pitje jabolčnega kisa ne bo izboljšalo.”

vir: Lisa