Je zadrževanje urina škodljivo?

Je zadrževanje urina škodljivo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 11. 2015

Ali si lahko z zadrževanjem urina povzročimo trajnejše težave? Preverite. 

Občasno zadrževanje urina je neškodljivo

Zagotovo se tudi vam kdaj zgodi, da zadržujete urin. Med sestankom, kinom, vožnjo, ali pa v bližini enostavno ni stranišča. Če se vam to dogaja občasno, nič ne skrbite. S tem si ne delate škode, trdi Alex Shteynhlyuger, newyorški urolog.

"Mehur je zelo prilagodljiv. Zasnovan je tako, da lahko zadrži veliko urina, tako, da vam občasno zadrževanja urina ne bo povzročilo nobenih težav."

Kdaj je zadrževanje urina lahko zelo škodljivo?

Mehur je nekakšen hibrid med organom in mišico, zato nismo avtomatično rojeni s tem, da znamo zadržati urin. Mišico mehurja moramo torej v otroštvu natrenirati, se naučiti urin zadržati. Šele, ko damo možganom signal, da lahko mišica popusti, pritisnemo in se olajšamo. Urin torej v tem smislu pogosto zadržujemo in tako treniramo mišico mehurja. Ko pa je mehur zares poln, jo stiskamo močneje. Kaj se zgodi takrat, ko to delamo (pre)pogosto?

Pri nekaterih poklicih je na žalost pogosto potrebno kronično zadrževanje urina (na primer vozniki tovornjakov ali prodajalke). V kolikor zadržujemo urin ure in ure vsakodnevno (to pogosto počno tudi pisarniški delavnici, ki se ne odlepijo od računalnika), torej rutinsko, pa lahko pride do hujših zapletov.

Kakšni so možni zapleti?

Mehur je narejen iz mišičnega in elastičnega tkiva in polnejši kot je mehur, bolj se raztezajo elastična tkiva. Če jih raztezamo kronično, se lahko ta elastična tkiva prveč raztegnejo in celo zabrazgotinijo (kot strije na koži). Stanje sicer ni nepopravljivo, a si lahko močno povečamo možnosti nadaljnjih zapletov, kot so nezmožnost  popolnega izpranjenja mehurja, poškodbe ledvic in povečano tveganje za okužbe sečil. 

A kot že rečeno, gre za ponavljajoče primere, ne za enkratno dolgo vožnjo, zaradi katere ne uspete priti do stranišča. 

Ste vedeli, da keglove vaje ne rešijo uhajanja urina? Kaj ga?  Preberite še, kako preprečiti težave z mehurjem.

Značke: mehur