Kako se izogniti uživanju aditivov?

5. 12. 2011

Ko živilo kupujete prvič, vedno preberite, katere sestavine vsebuje. Namesto na različne načine konzervirano zelenjavo in sadje izberite svežo in/ali zamrznjeno, namesto sladkih, gaziranih, obarvanih pijač kupite raje naravne sokove in namesto klobas in mesnih konzerv presno meso.

Kupujte osnovna živila in jih doma sproti pripravite

Upoštevajte, da je včasih bolje kupiti živilo s slabšim zunanjim videzom; suhe marelice in rozine nelepe rjave barve so na primer brez aditivov, lepe rumeno oranžne marelice ali rozine pa vsebujejo aditive, kot so na primer sulfiti in sulfati.

Pri kuhi uporabljajte sveže, posušene ali zamrznjene začimbe. Kupujte tudi živila s certificiranimi ekološkimi oznakami, saj je pri ekološki proizvodnji dovoljenih le 35 aditivov, prepovedana pa je uporaba barvil, ojačevalcev okusa in umetnih sladil.

Kupujte živila s posebnimi oznakami, kot so na primer oznake za geografsko poreklo, geografske označbe ali oznake za tradicionalni ugled. Tudi ta živila ne smejo vsebovati veliko
aditivov.

Kranjska klobasa ne sme vsebovati nič drugega kot meso, mastno tkivo in le en konzervans: nitrat ali nitrit.

Hrana, ki se ji ne sme dodajati aditivov

Po veljavnem pravilniku o hrani in aditivih je prepovedano dodajanje naslednji hrani:

  • nepredelani hrani
  • maščobam rastlinskega in živalskega izvora
  • maslu
  • pasteriziranemu in steriliziranemu mleku
  • pasterizirani smetani
  • fermentiranim in nearomatiziranim mlečnim izdelkom in svežemu siru
  • mineralni in izvirski vodi
  • kavi in kavnim izvlečkom (izjema so instant izdelki)
  • nearomatiziranemu čaju
  • sladkorju
  • testeninam

ČRNA LISTA E-jev (prilepite si jih na hladilnik!)

Izogibajte se jušnim kockam, začimbnim mešanicam in gaziranim pijačam.

  • E 100 ali kurkumin. Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
  • E 122 ali azorubin. Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive za aspirin, in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
  • E 220, 221, 224, 232 V večjih količinah so škodljivi za črevesje, dražijo sluznico in povzročajo diarejo.
  • E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 Povzročajo prebavne motnje.
  • E 230, 231, 232, 233 Povzročajo kožna obolenja, ekceme in dermatitis.
  • E 421 ali manitol. Potencialni alergen, ki povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost in bruhanje.
  • E 508 ali kalijev klorid. V večjih količinah povzroča čir na želodcu.
Sladila in alkoholni dodatki:
  • E 420 - 422 in E 927 - 967 Dodani so predvsem zaradi izboljšanja okusa. Saharin najdemo v tujih brezalkoholnih pijačah, sorbitol skoraj v vsaki marmeladi. Dajejo občutek sladkosti in imajo manj kalorij. Zelo pogosti so v živilih za dietno prehrano. V svetovnem registru je 13 dovoljenih sladil. Preostali dodatki do E 1450 so snovi, s katerimi živilska industrija želi vplivati na izrazitejši okus in videz živila.
Konzervansi
  • E 214etil p hidroksibenzoat – najdemo ga v kozmetičnih in farmacevtskih preparatih ter tudi v prehrani
  • E 249kalijev nitrit – mesu ohranja lepo rdečo barvo

(Vir: Vip)

Preberite tudi: Aditivi v hrani

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri