Kakšen je vaš ogljični odtis?

24. 9. 2011

Tehnično je to skupna količina ogljikovega dioksida, ki ga ustvarimo vsako leto s hrano, ki jo užijemo, izdelki, ki jih kupimo, odpadki, ki jih zavržemo, s potovanji in porabo energije.

Ogljični odtis mesa je izredno visok, mnogo višji od zelenjavnega. Živinoreja porabi ogromno vode in ustvarja neverjetno veliko toplogrednih plinov. A češnje iz Čila, jabolka z Nove Zelandije in česen s Kitajskega močno izravnajo odnos.

Ko se v nedeljo s prijatelji dogovorimo za zmenek v nakupovalnem centru namesto v mestnem parku ali na bližnjem griču, naš ogljični odtis poskoči. Odpeljemo se z avtomobilom. Kupujemo nepotrebne stvari. Zavrgli bomo stare, ki jim čisto nič ne manjka, pa nam niso več všeč.

Ob vrnitvi domov smetnjak napolnimo s plastičnimi vrečkami in embalažo, ki nam jih trgovine velikodušno poklanjajo. Tisoč let traja, preden vrečka razpade! Si sploh lahko predstavljate?

Vsako leto preletimo pol sveta, da bi odkrivali lepote eksotične narave in tujih kultur, številni pa morda ne poznamo Posočja ali Solčavskega.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri