Kateri je vaš najljubši spalni položaj? Tako vpliva na vaše zdravje!

Kateri je vaš najljubši spalni položaj? Tako vpliva na vaše zdravje! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2022

V katerem položaju najpogosteje spite? Na hrbtu? Na trebuhu? … Vsak ima svoje prednosti in morda tudi nekaj slabosti za zdravje. Preverite!

Spanje je nujno za zdravo telo in dober um. Tu ni kaj razpravljati. Prav tako kot zdrava hrana, gibanje … A tu je še nekaj več – tudi položaj, v katerem najraje spite, pomembno vpliva na kakovost spanja in na vaše zdravje.

Je morda je čas, da ga zamenjate?

Spanje na trebuhu

Ta spalni položaj je verjetno na dnu seznama. Čeprav pomaga pri zmanjšanju apneje med spanjem in smrčanju ... So to pravzaprav vse pozitivne strani tega položaja.

Na žalost je lahko spanje na trebuhu razlog za bolečine v vratu in v hrbtenici – ker izvaja nepotreben pritisk. Prav tako obremenjuje mišice in sklepe, zaradi česar se boste morda zbujali z bolečinami in utrujeni.

Namig: položite blazino pod spodnji del trebuha – medenico – to bo morda pomagalo zmanjšati bolečine v hrbtu. Uporabite tudi nižji vzglavnik ali pa poskusite celo spati brez tega, da boste zmanjšali pritisk na vratna vretenca.

Spanje v položaju zarodka

Spanje v položaju zarodka je eden najpogostejših položajev. In ima veliko koristi. Je dober položaj, če imate bolečine v križu ter za nosečnice. Prav tako pomaga zmanjšati smrčanje.

Na žalost pa ima ta spalni položaj tudi nekaj slabosti.

Najpomembnejše pri tem je, da je glava v isti liniji kot hrbtenica, saj bi v nasprotnem primeru bil vaš vrat ukrivljen, kar bi povzročilo nepotreben pritisk. Poskrbeti morate tudi, da bo vaše telo razmeroma sproščeno, noge ne preveč pokrčene, lahko poskusite spati tudi z blazino med koleni, sicer bo vaš udoben položaj oteži globoko dihanje. Prav tako, če imate kakršnekoli težave z bolečinami v sklepih in okorelostjo, se boste morda zaradi spanja v položaju zarodka zjutraj zbudili z bolečinami.  

Spanje na boku

Kot kaže, je spanje na boku lahko pravzaprav precej dobro – še posebej, če spite na levem boku. Ne le za zmanjševanje smrčanja, temveč tudi za prebavo in morda lahko celo ublaži težave z zgago.

Starejša študija je za dva dni pod drobnogled vzela deset ljudi. Prvi dan so sodelujoči po težkem obroku počivali na desnem boku. Drugi dan na levem. Čeprav gre za zelo majhno študijo, so raziskovalci odkrili, da je spanje na desni strani poslabšalo zgago in GERB.

No, spanje na boku pa kljub vsemu ni vedno najboljše. Morda se boste srečali z bolečinami v ramenih, občutkom okorelosti in lahko povzroči napetost v čeljusti. Raziskava pa kaže tudi, da lahko spanje na boku prispeva k nastajanju gubic.

Namig: blazina med koleni bo pomagala bolje poravnati boke in tako se boste izognili bolečinam v križu. Prav tako izberite kakovosten vzglavnik, da se boste izognili bolečinam v vratu.

Spanje na hrbtu

Spanje na hrbtu ponuja največ koristi za zdravje. Tako najlažje zaščitite hrbtenico in lahko pomaga tudi zmanjšati bolečina v bokih in v kolenih.

Kot razlagajo strokovnjaki s clevelandske klinike, je tako vaše telo lepo poravnano, kar zmanjša nepotreben pritisk na vretenca ali sklepe. Če boste pod kolena položili blazino, pa boste podprli naravno ukrivljenosti hrbtenice, kar je še boljše. To je dober položaj tudi za vse, ki vas skrbi nastajanje gub.

Po drugi strani pa … Je to precej neroden spalni položaj za vse, ki se spopadate s smrčanjem ali spalno apnejo. Položaj je lahko neprijeten tudi, če že imate bolečine v hrbtu, zato je pomembno, da poskrbite za ustrezno podporo.

Namig: poskusite kolena podložiti, da boste zmanjšali bolečino in pritisk na hrbtenico. Če imate zamašen nos, pa si prav tako lahko pomagate z dodatno blazino.

Za konec

Približno tretjino svojega življenja prespimo – ali vsaj poskušamo. Zato je spalni položaj pomembnejši, kot si morda mislite.

Če imate težave s spanjem, bo trpelo vaše zdravje. Pri tem pa ni pomembna le dolžina spanja, temveč kvaliteta.

Če se zjutraj zbujate utrujeni, poskusite ugotoviti, kje se skriva razlog za to. Je razlog prostor v katerem spite, postelja, vzglavnik? Morda vaša prehrana? Teden ali dva vodite dnevnik spanja in poiščite vzorec. Tako boste imeli boljši vpogled in lažje boste poiskali rešitev.

In zapomnite si: ni vam treba zamenjati spalnega položaja, če nimate težav in vam je udobno. Najbolj pomembno je, da se zjutraj zbujate spočiti in pripravljeni na nove izzive.

Prirejeno po: Best Sleeping Positions for a Good Night’s Sleep - healthline.com

Preberite še:
Ali pa: