Kaj se v vročih poletnih dneh (no, pa tudi takrat, ko ni prevroče in vas premami sladkosnednost) prileže bolj kot kepica slastnega kremastega sladoleda ... Da pa bi pri uživanju sladolednih dobrot ohranili zdravje, morate biti previdni.
Voda v kozarčku
Pozorni bodite na vodo v kozarčku, kamor sladoledar odlaga žličko za oblikovanje kroglic. Voda ne sme biti stara ali umazana, sicer tvegate okužbo s salmonelo.
Ponovno zamrzovanje
Odtajanega sladoleda ne zamrzujte, saj je odlično gojišče za bakterije. Med vnovičnim zamrzovanjem se zverine le začasno nehajo razmnoževati, vendar pa preživijo in čakajo, da jih boste polizali.
Alergija
Če ste alergični na več vrst hrane (oreške, jagode), se raje odrecite sadnim, lešnikovim in orehovim sladoledom in tistim, ki so posuti z različnimi oreški.
Še nekaj dejstev o sladoledu
Kremni sladoled
Je daleč najbolj slasten. Toda poleg tega je mogočen tudi v drugih lastnostih, recimo v kalorijah in maščobah. Svetla stran njegove veličine je, da vsebuje veliko več kalcija kot bolj suhljate različice. Vendar pa vam odsvetujemo pogosto sladkanje.
Mlečni sladoled
Zlata sredina, ki mora po pravilniku vsebovati najmanj 2,5 odstotka mlečne maščobe (in manj kot 8). Verjetno se boste strinjali, da je prijetnega okusa in primeren tudi takrat, ko ni prevroče in vas premami sladkosnednost. V 100 gramih ledene mlečne poslastice je približno 130 kilokalorij in 70 miligramov kalcija. Privoščite si.
Zamrznejni desert
Mlečne sestavine v tem sladoledu so delno ali v celoti zamenjanje z drugimi (z vodo, s sadjem). Posebno vrednost imajo ledena osvežila, ki so narejena iz svežega sadja. Najlažji so sadni sorbeti (na primer limonin), vendar vsebujejo malo kalcija.