Počutje brez glutena je lahko veliko boljše – nič več napihnjenega trebuha, vnetega črevesja, utrujenosti... Ker pa se alergija na gluten kaže s simptomi, ki se pogosto mešajo z drugimi zdravstvenimi stanji, lahko ostane prezrta.
Gluten je prolamin – lepljiva, elastična in v vodi netopna beljakovina. Najdemo jo v žitih, kot so pšenica, rž, ječmen, pira...
Povzroči lahko kronično vnetno obolenje prebavnega trakta oziroma celiakijo, pri kateri je prizadeto predvsem tanko črevo, pride pa lahko do celo zelo resnih zdravstvenih zapletov, zato je pomembno spremljanje simptomov in reakcij našega telesa na hrano.
Simptomi preobčutljivosti se lahko začnejo kazati že pri otrocih, takoj ko v njihovo prehrano vključimo žita:
- otrok zaostaja v rasti,
- je slabokrven,
- neješč,
- bled,
- izgubi telesno težo,
- pojavi se trebušna napihnjenost,
- razjede v ustih,
- generalizirana hiptonija
- zavrt razvoj mišičja...
5 najpogostejših simptomov
Nekateri bolniki so lahko popolnoma asimptomatski ali pa imajo le znake pomanjkanja nekaterih hranil, pri drugih se kažejo hudi znaki v prebavilih.
Naštevamo 5 najpogostejših:
- Glavoboli oziroma migrene po uživanju glutenske hrane.
- Težave prebavnega trakta in težave z želodcem: napihnjenost, slabost, težave s plini, driska, bolečine v trebuhu, prehlad v kombinaciji z vnetjem mehurja.
- Utrujenost: pojavi se kronično ali pa po vsakem obroku, ki vsebuje gluten.
- Nenadne spremembe v razpoloženju in čustvovanju: razdražljivost ali iracionalne spremembe občutij so prav tako lahko simptom preobčutljivosti na gluten.
- Pojav nevroloških težav: težave z ravnotežjem, omedlevica ter nefunkcionalnost perifernega živčevja, ki povzroča bolečine, šibkost, mravljince, otrplost udov, epilepsija, celebralna ataksija.
Nezdravljena celiakija lahko privede do zelo resnih zapletov, kot so na primer:
- Težave z reproduktivnim sistemom: pri dekletih in fantih z nezdravljeno celiakijo lahko pride do zapoznele pubertete, pogostejše so tudi druge težave, predvsem neplodnost, pri ženskah tudi neredne menstruacije, pogostejši splavi, rojstvo otrok z nižjo porodno težo.
- Okvara jeter: predvsem pri starejših bolnikih s celiakijo, so zvišane vrednosti serumskih transaminaz, ki kažejo na okvaro jeter, ta pa je reverzibilna in ob ustrezni dieti ne vodi v kronično jetrno okvaro.
Da bi se dokončno prepričali, da naše težave resnično povzroča preobčutljivost na gluten, je dobro vpeljati 60-dnevno dieto, ki izključuje glutensko prehrano.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?