Nasilje nad ženskami še vedno tabu

17. 12. 2008

Slovenska družba je preveč strpna do nasilja nad ženskami, je sporočilo okrogle mize na temo nasilja nad ženskami, ki se je pred dnevi odvila v Etnografskem muzeju v Ljubljani.

Udeleženke okrogle mize so pozvale, naj ženske same spregovorijo o nasilju, nanj pa bi morali opozarjati tudi tisti, ki nanj sumijo. Izpostavile so SOS telefon, ki je prvi naslov, kamor se ženske lahko obrnejo po pomoč in izvejo, kakšne oblike pomoči so jim v stiski še na voljo.

Žrtvam nasilja je poleg SOS telefona na voljo tudi anonimna policijska številka in številne nevladne organizacije.

Na okrogli mizi so sodelovale Cvetana Rijavec, predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn, Mojca Dobnikar, soustanoviteljica SOS telefona za ženske, Suzi Kvas, predsednica sekcije socialne zbornice Slovenije, Lilijana Kavčič, žrtev nasilja, Suzana Gale, članica upravnega odbora Belega obroča.

Obiskovalke okrogle mize so najprej spoznale bolečo zgodbo Lilijane Kavčič, nekdanje žene kobariškega župana Roberta Kavčiča, ki se je pred kratkim vrnila iz tujine, kamor je zbežala pred možem, ki ji je med drugim grozil tudi s smrtjo. Za poslanca, ki je pretepal svojo ženo, so vedeli vsi, nihče pa ni nič ukrenil.

Trenutno v Sloveniji deluje 12 varnih hiš in 6 materinskih domov, kjer si vsakodnevno prizadevajo za pomoč žrtvam nasilja. Ljubljanske mlekarne sodelujejo z njimi že tretje leto in jim tedensko dostavljajo potrebe mleka za bivajoče v materinskih domovih in varnih hišah.