Ni vsaka igrača varna in dobra igrača

22. 12. 2011

Zadnji testi, ki so jih opravile potrošniške organizacije, so pokazali, da so na trgu še vedno tudi varnostno pomanjkljive igrače: težave še vedno povzročajo majhni delci (možnost zadušitve za otroke, mlajše od treh let), predolge vrvice na igračah in vsebnost nevarnih kemikalij.

 

Ozaveščanje o varnosti igrač

Na pobudo Evropske komisije v določenih državah EU (v Sloveniji žal ne) poteka kampanja ozaveščanja o varnosti igrač.

Od julija 2011 morajo igrače, prodane v EU, izpolnjevati najstrožje varnostne predpise na svetu. Vendar pa ZPS redno objavlja odpoklice igrač na slovenskem trgu.

Evropska Komisija opozarja

1. Nikoli ne kupujte igrač, ki nimajo oznake CE

Z oznako CE se izdelovalec igrače zavezuje, da je igrača skladna z vsemi veljavnimi varnostnimi predpisi EU, ki so med najstrožjimi na svetu.

2. Ne kupujte igrač z majhnimi odstranljivimi deli za otroke, stare manj kot tri leta

Za otroke, mlajše od treh let, obstaja posebno tveganje zadušitve, ker radi dajejo vse v usta!

3. Preberite vsa opozorila in navodila

Upoštevajte priporočila o starosti in varnostna priporočila ter jih jemljite resno! Prepričajte se, da je igrača primerna otrokovi starosti. pri vsakem nakupu nove igrače upoštevajte otrokov značaj, navade in vedenje.

4. Opazujte otroka med igro

Upoštevajte navodila za uporabo ter izbirajte igrače, ki so primerne otrokovi starosti in sposobnostim. Ko pazite na otroka med igro, skrbite za njegovo varnost, obenem pa se zabavate.

5. Vedno kupujte igrače v trgovinah in na spletnih prodajnih mestih, ki so verodostojni

Ti prodajalci navadno upoštevajo dobre poslovne običaje. Skrbno preverite igrače, ki jih kupite rabljene, in tiste, ki vam jih podarijo prijatelji.

6. O vseh težavah glede varnosti igrače vedno poročajte proizvajalcu ali prodajalcu, pri katerem ste jo kupili.

Vir: www.zps.si

Na ZPS opozarjajo, da ko boste kupovali igrače, bodite pozorni tudi na varnost! Kljub strogim varnostnim ukrepom je na trgu še vedno veliko igrač, ki niso varne. Te trditve potrjujejo tudi zadnji testi, ki so jih opravile nekatere potrošniške organizacije.

V sklopu kampanje bo na številnih televizijskih postajah po Evropi predvajan videoposnetek, s katerim bodo opozarjali na pomen varnosti igrač, v nekaterih državah (Avstrija, Belgija, Francija Grčija, Irska, Italija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija, Švedska) pa bodo potrošnikom ob nakupu igrač delili letake z varnostnimi nasveti.

Glede na to, da slovenske televizijske postaje ne sodelujejo, si lahko zainteresirani videoposnetek ogledajo na spletni strani Evropske komisije – pr.euractiv.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri