Obstajajo živila, za katera veliko ljudi misli, da so zdrava oziroma da nimajo posebnega negativnega učinka na zdravje, a so lahko dejansko slabša od sladkorja. To določeno živilo je med njimi – in pogosta sestavina v naših kuhinjah.
Koruzni škrob lahko škoduje zdravju srca!
Koruzni škrob spada med rafinirane ogljikove hidrate, kar pomeni, da gre živilo – koruzna zrna – skozi postopek, pri katerem so mu odvzeta vsa hranila, vlaknine, beljakovine, vitamini in minerali. Ostaneta le škrob in sladkorji.
Študije kažejo, da lahko prehrana, bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, kot je koruzni škrob, negativno vpliva na zdravje srca.
Redno uživanje takšne hrane je povezano z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in visok krvni tlak, je pokazala analiza.
Preverite: Če medtem ko hodite po ravnem, opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom
Druga študija, ki je vključevala 2.941 posameznikov, pa je pokazala, da je dieta z visokim GI povezana s povišanimi ravnmi trigliceridov in inzulina, skupaj z nižjim HDL (dobrim) holesterolom – vse to so dejavniki tveganja za bolezni srca.
Poleg tega so živila, ki vsebujejo koruzni škrob, pogosto predelana živila, ki poleg tega vsebujejo tudi velike količine nasičenih maščob, transmaščob in dodanega sladkorja.
O specifičnih učinkih koruznega škroba na zdravje so potrebne nadaljnje raziskave.
Preverite še:
To napako pri umivanju zob delate že vse življenje (opozarja zobozdravnik)
Viri: Dietary Carbohydrates and Cardiovascular Disease Risk Factors; The effects of low-carbohydrate diets on cardiovascular risk factors: A meta-analysis
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?