Niste vedeli, da lahko to živilo ogrozi zdravje srca – uporabljate ga za pripravo veliko jedi in tudi sladic

5. 6. 2023
Niste vedeli, da lahko to živilo ogrozi zdravje srca – uporabljate ga za pripravo veliko jedi in tudi sladic (foto: Profimedia)
Profimedia

Obstajajo živila, za katera veliko ljudi misli, da so zdrava oziroma da nimajo posebnega negativnega učinka na zdravje, a so lahko dejansko slabša od sladkorja. To določeno živilo je med njimi – in pogosta sestavina v naših kuhinjah. 

Koruzni škrob lahko škoduje zdravju srca!

Koruzni škrob spada med rafinirane ogljikove hidrate, kar pomeni, da gre živilo – koruzna zrna – skozi postopek, pri katerem so mu odvzeta vsa hranila, vlaknine, beljakovine, vitamini in minerali. Ostaneta le škrob in sladkorji. 

Študije kažejo, da lahko prehrana, bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, kot je koruzni škrob, negativno vpliva na zdravje srca.

Redno uživanje takšne hrane je povezano z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in visok krvni tlak, je pokazala analiza.  

Preverite: Če medtem ko hodite po ravnem, opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom

Druga študija, ki je vključevala 2.941 posameznikov, pa je pokazala, da je dieta z visokim GI povezana s povišanimi ravnmi trigliceridov in inzulina, skupaj z nižjim HDL (dobrim) holesterolom – vse to so dejavniki tveganja za bolezni srca. 

Nenavaden prizor v bosanski stavnici: "Samo na Balkanu"

Poleg tega so živila, ki vsebujejo koruzni škrob, pogosto predelana živila, ki poleg tega vsebujejo tudi velike količine nasičenih maščob, transmaščob in dodanega sladkorja. 

O specifičnih učinkih koruznega škroba na zdravje so potrebne nadaljnje raziskave.

Preverite še: 
To napako pri umivanju zob delate že vse življenje (opozarja zobozdravnik)

Viri: Dietary Carbohydrates and Cardiovascular Disease Risk Factors; The effects of low-carbohydrate diets on cardiovascular risk factors: A meta-analysis