Nove oblike boja proti migreni

30. 9. 2008

Medicina še vedno ne more pozdraviti na milijone ljudi, ki trpijo za migrenami, a kljub temu poznamo nekaj učinkovitih metod zdravljenja.

Bliskanje, migotanje pred očmi, ki ga spremlja močan glavobol, motnje vida, slabost in bljuvanje – za migreno trpi skoraj deset odstotkov evropskega prebivalstva. Ob napadih marsikomu pomaga le umik v zatemnjeno spalnico. Napadi so pogosto tako hudi, da lahko prizadeti iz svojega življenja na leto dobesedno izbriše kar 34 dni.

Kaj je največja težava? Le približno četrtina pacientov je deležna ustreznega in pravilnega zdravljenja. Dejstvo pa je, da bi lahko z današnjim znanjem medicine pomagali skoraj vsem bolnikom.

Specialisti vedo več

Preden je bolnik z migreno deležen ustrezne zdravstvene obravnave, v povprečju mine približno osem let. Če trpite za ponavljajočimi se glavoboli, ki so si vedno zelo podobni, obiščite zdravnika, ki je specialist za bolečinsko terapijo, ali pa nevrologa.

Vzrok

Če se korugatorja ob mimiki obraza krčita, začneta pritiskati na trigeminus, tridelni obrazni živec. S pomočjo injekcij živčnega strupa botoksa zdravniki določijo bolnike, ki bi jim poseg lahko pomagal. Strokovnjaki še vedno niso enotni glede tovrstnega posega, kljub vsemu pa se je ta postopek v več primerih pokazal kot pozitiven.

Kako lahko pomagajo zdravila

Pri lažji migreni pogosto zadostujejo že protibolečinska sredstva z acetilsalicilno kislino ali paracetamolom. Če na mesec potrebujete več kot deset tablet, morate obiskati zdravnika, saj bo najverjetneje potrebno bolj resno zdravljenje s 'triptani', specifičnimi zdravili proti migreni.

Ta sredstva pomagajo le pri migreni, ne pa tudi pri običajnih glavobolih. Zdravniki jih predpišejo, kadar bolečina izhaja iz možganov, zdravilo pa zožuje tudi žile in zavira vnetja. Zapomnite si, da je treba zdravilo vzeti takoj ob prvih znamenjih migrene.

Blažitev bolečin z glasbeno terapijo

Zvoki in toni v nas ne prebujajo le določenih osamelih občutkov, temveč vplivajo na celotno telo. Odvisno od vrste glasbe lahko vplivajo na utrip srca, krvni pritisk in dihanje. Določeni ritmi aktivirajo globoko ležeč predel možganov in s tem strukturo možganskih tokov. Zvok bobnov sprošča napetosti in aktivira endorfine, hormone dobrega razpoloženja, zelo ritmična glasba pa poveča izločanje hormona sreče, dopamina.

Ustavite migreno z močjo misli

Biološka povratna informacija je enako učinkovita kot zdravila. Pri tej metodi se prek elektrod merijo nezavedni biološki signali (na primer širina žil, krvni pritisk), ki se nato prikažejo na zaslonu računalnika. Z vajami se pacienti naučijo samostojno 'uravnavati' tovrstne signale z močjo lastne volje in se tudi posledično sprostiti. Sčasoma jim to uspe tudi brez podpore aparatur.

Injekcije ohromijo živčne celice

Sredstva za glajenje gub pomagajo tudi vsakemu petemu pacientu z migreno. Najbrž ste uganili, da gre za botoks (botulinumtoxin). Strup ohromi vse živčne celice, ki so odgovorne za posredovanje bolečin. Učinek traja približno tri mesece. Do zdaj še ni raziskano, ali lahko tudi tovrstno zdravljenje povzroči stranske učinke kot pri estetski medicini.

Kako poteka operacija

V enournem posegu pod narkozo kirurg z rezom v gubi veke odstrani obe fižolasti mišici nad obrvmi, tako imenovana korugatorja. Pri vsakem petem bolniku z migreno sta namreč prav ti mišici povzročiteljici napadov.

Bolniki z migreno morajo 'odpreti pokrov'

Kitajska medicina izhaja iz nauka, da se življenjska energija skozi telo pretaka v 27 meridianih. Pri migreni naj bi tako obstajala motnja žolčniškega in jetrnega meridiana. Energija zastaja kot v loncu na paro ali pa obstaja praznina, ki energijo vleče neposredno iz glave.

Prek akupunkture se vzpodbudi električni impulz, ki se spelje do roba velikih možganov. Tam se skriva bolečina. Mobilizirajo se opioidi, ki zavirajo bolečino. Kadar je vzrok težav praznina, se uporabijo posebne zeliščne mešanice. Te ponovno napolnijo telo in pripomorejo, da v telesu znova steče či, tako imenovana življenjska energija.

Ali vas muči migrena?

Odgovorite na naslednjih 7 vprašanj!

1. Se glavoboli večinoma pojavijo le v eni polovici glave?

2. Ali bolečina na začetku hitro narašča?

3. Je bolečina utripajoča, kot je denimo bitje srca?

4. Ste dodatno občutljivi na hrup in svetlobo ali pa vam je slabo?

5. Se napadi pojavljajo večkrat mesečno?

6. Ali nezdravljeni napadi trajajo od 4 do 72 ur?

7. Ali gibanje le še poslabša glavobol?

Rezultat

Na migreno kaže že en sam pritrdilni odgovor. Ustrezno diagnozo bo postavil ali osebni zdravnik ali nevrolog, oba pa bosta predlagala tudi učinkovito vrsto zdravljenja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri