Očiščevalna terapija črevesja

17. 11. 2011

Hidrokolonska terapija odstrani stare obloge na črevesju in v žepkih ter aktivira in okrepi lene gladke mišice črevesja. Peristaltika črevesja se izboljša pod vplivom nežnega polnjenja in praznjenja črevesja, povrne črevesju naravno obliko ter stimulira refleksne točke črevesja, ki so povezane z različnimi deli telesa.

V ordinaciji Tadeje Mantel Hauptman, specialistke za družinsko medicino, ki je namenjena za splošno in družinsko medicino, opravljajo tudi očiščevalno terapijo črevesja – hidrokolonsko terapijo, ki je poleg uravnotežene prehrane, dovolj pitja tekočine in vsakodnevne telesne aktivnosti še korak več k dobremu počutju in notranji higieni telesa.

Kaj sploh je očiščevalna terapija črevesja?

Tadeja: Gre za notranje čiščenje mehanične vsebine našega telesa in s tem razstrupljanje celotnega organizma, hkrati pa se prečistijo tudi druge energetske ravni. Je metoda čiščenja črevesja skozi zadnjično odprtino s filtrirano in ogrevano vodo v zaprtem cevovodnem sistemu. Medtem ko topla voda razredčuje in raztaplja črevesno vsebino, jo gravitacijski pritisk poganja iz črevesja skozi aparaturo.

Kako poteka terapija?

Tadeja: Poleg ustrezne higiene telesa ljudem priporočamo, da na dan terapije spijejo liter in pol tekočine, sicer pa posebne priprave niso potrebne. Na začetku oseba leži na boku, da terapevt lahko vstavi petcentimetrsko vodilo za črevo. Nato se uleže na hrbet do 45 minut, medtem ko mu terapevtka nežno masira trebuh in s posebnim ventilom izmenično dovaja toplo vodo in odvaja vodo s črevesno vsebino.

Je med terapijo neprijeten vonj, potreba hoditi na toaleto, napenjanje …?

Tadeja: Neprijetnega vonja ni, tudi ne potrebe hoditi na toaleto. Mišice črevesja se nekoliko krčijo in izločijo večjo količino goste in redke črevesne vsebine, kar lahko občutimo kot rahle kratkotrajne krče ali napenjanje, to pa spremlja občutek nujnega izločanja, ki se sprosti ob iztekanju vsebine iz črevesja.

Zakaj je dobro opraviti očiščevalno terapijo črevesja?

Tadeja: Z leti se nam na stenah črevesja naberejo obloge, ki so potem tam ves čas. Obloge se predvsem tam, kjer je hitrost pretoka najpočasnejša, lepijo za steno in tudi tam ostajajo. Zaradi tega je vsrkavanje hrane vse slabše in strupi, ki se tam nabirajo, stalno krožijo v telo, s čimer se ves čas samozastrupljamo. Možne posledice dolgotrajnega zadrževanja črevesnih izločkov so lahko kronične bolečine v različnih sklepih, alergije, kronično srbenje, akne, izpuščaji po obrazu in drugih delih telesa, migrene ali tenzijski glavoboli, kronične infekcije, ki povzročijo hujšanje, bronhialna astma, previsok ali prenizek pritisk, ledvični kamni, kronična utrujenost …

Kdaj priporočate očiščevalno terapijo črevesja?

Tadeja: Pri različnih alergijah, še zlasti pri prebavnih, saj imajo določena kupljena živila toliko primesi, da sploh ne moremo vedeti, kaj smo v resnici zaužili. Priporočljiva je pri kandidi, ki je bolezen sodobnega časa, posledica nepravilne prehrane. Ljudje nimajo časa jesti kuhane hrane in si lakoto potešijo s slanimi in sladkimi prigrizki. Lahko se zaredi nadležna glivica, ki nas napihne, povzroča nelagodje in tiščanje. Za čiščenje različnih parazitov je ta terapija prav tako primerna, seveda skupaj z zdravili. Primerna je tudi pri različnih sklepnih bolečinah, ki so povezane s presnovo, pri zaprtju, lenem črevesju, ki ga pridelamo sami, ker ne gremo na potrebo, ko bi morali iti, včasih pa črevo nima lastne gibljivosti – peristaltike, sploh pri starejših ljudeh, ki več mirujejo. Priporočamo jo pri notranjih in zunanjih hemoroidih, ko ne krvavijo, pri spastičnem črevesju, pri črevesnih žepkih, med umirjeno fazo Chronove bolezni in ulceroznega kolitisa, ob parazitni infekciji, ob zastrupitvi s hrano ali z drugimi zaužitimi snovmi, tudi ob pripravi na kontrastno slikanje črevesja ter pripravi na rektoskopijo, koloskopijo … Priporoča pa se tudi kot spremljajoča terapija pri postu s sokovi ali ob zdravilni dieti kot spremljajoča terapija pri hujšanju.

Komu terapijo odsvetujete?

Tadeja: Ne izvaja se pri slabokrvnosti, ki ima lahko vzrok v prikriti krvavitvi iz črevesja, razjedi črevesja, akutnih črevesnih okužbah z drisko in bruhanjem, pri trebušnih kilah, raku na črevesju, razširitvah sten velikih žil v trebuhu, po operacijah črevesja ali zadnjika, pri razpokah zadnjične odprtine in fistulah, črevesnih krvavitvah, vnetih hemoroidih, predrtju črevesja, med nosečnostjo, pri cirozi jeter, degeneraciji srca.

Kakšno je počutje po terapiji?

Tadeja: Ljudje so navdušeni, imajo več energije, občutek lahkosti in boljšo prebavo, ni napenjanja, vetrovi se izločajo zelo lepo, tudi tisti, ki so ujeti v tankem in debelem črevesju. Ni več napihnjenosti, napenjanja in s tem povezane utrujenosti, slabega počutja in nezadovoljstva, za katero sploh ne veš, od kod je.

Lahko obloge iz črevesja odstranite že z eno terapijo?

Tadeja: Ni nujno, odvisno od zaprtja. Obloge so lahko zelo trdovratne in je treba postopek večkrat ponoviti, da gredo ven. Sicer je pri vsakem človeku malo drugače, odvisno od tega, koliko oblog ima in koliko so trde.

Je za dobro počutje in zdravje dovolj hidrokolonska terapija ali je v življenju le treba še kaj spremeniti?

Tadeja: Seveda je treba storiti še kaj več. Ponujamo tudi svetovanje glede na težave, pogovorimo se, kaj bi bilo treba spremeniti, kakšne so prehranjevalne navade, da se težave lahko razrešijo, če je vzrok znan. Pri ljudeh, ki želijo izgubiti težo, je to super pomoč. Hrana, ki jo zaužijemo, se veliko bolj učinkovito absorbira. Terapija nas takoj usmeri, da tudi na drugih ravneh kaj spremenimo. Gre za manjše korake, ne za revolucionarne diete. Treba je zmanjšati uživanje določenih kaloričnih živil, povečati izgubo kalorij, jesti čim bolj raznoliko hrano in zaužiti čim manj hrane z dodatnimi strupi.

Je terapija agresivna za naš organizem?

Tadeja: Ob določenih boleznih ali preiskavah se terapije ne lotevamo, sploh če sumimo, da oseba določenih stvari ne bo mogla prenesti. Tudi če se terapije lotimo in so bolečine ali vidimo, da ne gre, postopek ustavimo. Ni pa bojazni, da bi terapija sprala črevesno floro.

Človeka po terapiji še poganja na stranišče ali ima neprijetne reakcije?

Tadeja: Tega ni, da bi na poti do doma šel še petkrat na stranišče. Blato se naslednji dan odvaja že povsem normalno.

Koliko terapij je potrebnih?

Tadeja: Pri pripravi na diagnostični postopek, recimo za koloskopijo, zadošča enkratna terapija en dan prej ali na dan preiskave. Pri kroničnih zdravstvenih težavah s črevesjem, kožo, sklepi, alergijami. .. pa priporočamo šest terapij v dveh mesecih. Pri postu pa se lahko izvaja vsakodnevno.

Suzana Golubov, Lisa