Kako preprečiti otekanje nog

Kako preprečiti otekanje nog (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 7. 2015

Poletna vročina je pravi stres za vene. Toda s pravimi triki bodo težke, utrujene in rahlo otečene noge postale preteklost.

Stojimo, tekamo naokoli, sedimo – skoraj nikoli ne pomislimo, da smo pravzaprav ves dan na nogah. In naše nožne vene imajo vse prej kot lahko delo. Kri morajo proti težnosti transportirati nazaj do srca. Za dodaten stres poleti poskrbi še vročina, žile se razširijo, kri se nakopiči, noge otečejo in začnejo boleti.

Da bi to preprečili in da bi vene ostale prožne tudi v starosti, jih je treba negovati in krepiti.

Korak za korakom bolj fit

Gibanje je čarobna beseda za odpravo težkega občutka nog. Vsak korak aktivira mišično črpalko v mečih, ki je opora ožilju.

Idealni so vzdržljivostni športi, kot so kolesarjenje, hoja ali tek.

Ste že preizkusili ChiRunning?

Način teka, ki izhaja iz Tai Chi-ja, starodavne kitajske borilne veščine. Tai Chi izkorišča notranji dar vsakega posameznika in pozitivno učinkuje na našo notranjost in zunanjost.

Tek po pravilih ChiRunninga je zato učinkovit, možnost poškodb minimalna, či, življenjska energija, pa lahko spet neovirano steče po telesu.

Takole gre: stojte vzravnano, medenico potisnite rahlo naprej, tako da bo zgornji del telesa med tekom lahno nagnjen naprej (kot pri smučarskih skokih). Celotno gibanje prihaja iz medenice, roke in noge pa brez napora nihajo zraven. Stopala se dotikajo tal s celim podplatom, korake pa skrajšajte.

Zelo pomembno: med treningom se vedno osredotočite na točko v daljavi in vanjo usmerite celotno energijo – kot tiger na lovu.

Hladni vodni oblivi

Čudovita vaja za žile so tudi izmenične jutranje prhe, nožni oblivi ali pa knajpanje – s temi ukrepi se žile ponovno naučijo, da se po potrebi hitro skrčijo ali pa razširijo.

Hladen curek vode počasi popeljite od zunanje strani desne noge navzgor in nato po sprednji strani spet navzdol. Potem je na vrsti druga noga.

Slastno za vene

Venam lahko pomagate tudi s prehrano:

  • Zelena čisti kri in lahko prepreči zastoj ven.
  • Grozdje, rdeče jagodičevje, rdeča čebula in oljke vsebujejo flavonoide. Te rastlinske snovi krepijo vene, skrbijo za prožnost žilnih sten in redčijo kri.
  • Borovnice lahko odpravijo celo kopičenje usedlin v venah.

Čudovit stranski učinek: vse te nizkokalorične poslastice so dobre tudi za vitko linijo – in bolj ste vitki, bolj so vam žile hvaležne.

Zdravilne rastline

Izvlečki iz rdeče vinske trste ali semen divjega kostanja (v lekarni) izboljšajo prekrvavitev in zatesnijo žilne stene. Oba mehanizma preprečujeta otekanje nog.

Še več rastlinske moči za vene

Štiri- do šesttedenska kura s čajem iz ajde (rastlinski del) in prave medene detelje.

Dve žlički mešanice prelijte z 250 ml vrele vode, pustite stati v pokriti posodi 15 minut in nato čaj precedite. Popijte 2–3 skodelice dnevno.