Pomembna cepljenja pred potovanji

Pomembna cepljenja pred potovanji (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2010

Za organizacijo in izvedbo počitnic pogosto investiramo veliko denarja. Da pa se ne bodo počitniške sanje prehitro razblinile, je treba poskrbeti tudi za zdravstveno preventivo.

V 'minimalni program' spadajo standardna cepljenja, kot so na primer proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju. Za vas pa smo zbrali še nekaj najpomembnejših cepljenj za bolj oddaljene potovalne cilje.

Aktualno: dobro zaščiteni pred tetanusom

Tetanus je življenjsko nevarna infekcijska bolezen, proti kateri morajo biti cepljeni tako otroci kot tudi odrasli. Bakterije tetanusa lahko prodrejo v telo že z najmanjšimi praskami, na primer med nedolžnim delom v vrtu. Klice najdemo skoraj povsod – v zemlji, uličnem prahu, vodah.

Po navadi se osnovna imunizacija opravi že, ko smo dojenčki, in sicer skupaj z drugimi standardnimi cepljenji v več korakih. Za odrasle svetujemo, da vsakih deset let poskrbijo za ustrezno zaščito s kombiniranim cepivom proti tetanusu in davici.

Hepatitis A

Nevarnost okužbe preti po vsem svetu, tudi v Sredozemlju, zato je bolje biti cepljen. Viri okužbe so neočiščena živila in onesnažena pitna voda. Ena injekcija je dovolj, če je nujno, tudi na dan potovanja. Zaščita traja le nekaj tednov.

Kolera

Kolera je huda driska, ki jo povzročajo bakterije. Najpogosteje se prenaša s pitno vodo, v kateri so ostanki fekalij. Za nevarne veljajo predvsem Tajska, Južna Afrika in Tunizija. Tudi ladje, ki križarijo po različnih ciljih, so lahko 'napadene'. Teden dni pred potovanjem vzemite peroralno cepivo, ki vas bo zaščitilo tudi pred potovalno drisko. Cepljenje je treba osvežiti vsaki dve leti.

Tifus

Infekcijska bolezen se prenaša prek živil in pitne vode, ki je okužena z ostanki fekalij. Pred potovanji v južno Evropo (na primer v Turčijo), severno Afriko in Azijo se zaščitite s peroralnim cepljenjem ali z injekcijo. Peroralno cepivom vzamite trikrat v dveh dneh, zaščita nastopi deset dni po zadnjem odmerku. Z injekcijo vas cepijo le enkrat, zaščita pa nastopi čez približno dva tedna in traja najmanj leto dni.

Rumena mrzlica

Virusna bolezen je razširjena predvsem v tropskih predelih Afrike, Srednje in Južne Amerike. Prenaša se s piki posebnih komarjev (Aedes – Mosquitos). Z injekcijo, ki jo dobite deset dni pred potovanjem, ste zaščiteni 10 let.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri