Poskrbite za zdravje svojih ušes

Poskrbite za zdravje svojih ušes (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 7. 2015

Vsak četrti že trpi za težavami z ušesi. Na srečo je na voljo nekaj dobrih terapij – in učinkoviti preventivni ukrepi.

Dober sluh je za nas nekaj tako samoumevnega kot vid in dihanje. Vendar pa se za zdravim sluhom skriva zelo občutljiv sistem, ki lahko žal hitro zaide v neravnovesje. Približno vsak četrti človek več ne sliši dobro, piska mu v ušesu ali pa zboli za nekim drugim obolenjem tega organa. Preberite, katere so najpogostejše motnje in kako jih lahko hitro ublažimo.

Priporočamo: Naredite test - preverite, koliko so stara vaša ušesa

Tinitus - mučno piskanje

V ušesih oziroma v glavi neprestano brni, zvoni, piska in žvižga. Šumi večinoma niso realni, temveč jih zaznamo subjektivno – prizadete lahko dobesedno spravijo ob pamet.

Natančni vzroki tinitusa še vedno niso znani, za glavna povzročitelja pa veljata hrup in stres. Pojavi se predvsem pri ljudeh, ki imajo veliko dela ali pa pogosto obiskujejo glasne koncerte. Lahko gre za vnetje srednjega ušesa, pešanje sluha, včasih pa tudi obstoj tumorja. Kadar se pojavijo šumi, je dobro takoj ukrepati, saj so možnosti ozdravitve najboljše v začetnem stadiju. Če simptomi vztrajajo več kot dva dneva, je v vsakem primeru treba obiskati otorinolaringologa!

Na začetku terapije se večinoma odločijo za zdravljenje s kortizonom in učinkovinami, ki spodbujajo prekrvavitev v ušesu. Če ta sredstva ne pomagajo, zdravniki v tujini zelo stavijo na t. i. maskerje tinitusa. Podobni so slušnemu aparatu in nenehno oddajajo lahno šumenje. Pacienti se tako navadijo na šume aparata in tinitus počasi rahlo izzveni. Zdravljenje je sicer dolgoletno. Pri veliko obolelih precejšnjo vlogo igra tudi psiha. V tem primeru pomaga vedenjska terapija – pogovor o strahovih.

Vnetje srednjega ušesa - prebadajoča bolečina

Po prehladu ali okužbi z infektom lahko pride do akutnega vnetja sluznice pred notranjim ušesom. Pojavijo se prebadajoče bolečine in trkanje v ušesu, v najhujših primerih pa tudi predrtje bobniča z gnojnim izcedkom.

Obolenje praviloma izzveni brez zdravljenja. Vseeno svetujemo obisk osebnega zdravnika, saj se po dveh do treh dneh lahko pojavijo komplikacije. Zdravnik v tem primeru predpiše antibiotike.

Starostna naglušnost - naraven proces

Po približno 50. letu starosti peša sposobnost sluha, in to predvsem zaradi obrabe celic z dlačicami v notranjem ušesu. Svoje sledi pustijo tudi hrupna obremenitev okolja in drugi dejavniki, na primer bolezni srca in ožilja ter presnovne bolezni, dedna nagnjenja in izpostavljenost nikotinu. V znanstvenem svetu se kar precej ukvarjajo z iskanjem rešitve za regeneracijo celic in ustavitev starostne naglušnosti.

V primeru te težave si lahko seveda pomagamo s slušnimi aparati, vendar jih še vedno sprejemamo kot nekakšno priznanje hibe. Pa vendar lahko z njihovo pomočjo brez težav rešimo vsakdanje situacije in ustrezno negujemo stike z drugimi ljudmi.

Čutilo od znotraj

1. Uhelj: Prestreže šume in jih prenese v uho.

2. Bobnič: Prestreže zvočne valove in jih spremeni v nihljaje.

3. Kladivce: Iz bobniča se impulzi prenesejo na slušne koščice – kladivce, nakovalce in stremence ter se okrepijo.

4. Evstahijeva cev: Povezuje srednje uho in predel grla, nosu in žrela ter poskrbi za potrebno izravnavo pritiska.

5. Ušesni polžek: V njem je približno dva tisoč čutnih celic z drobnimi dlačicami, ki spremenijo zvok v živčne impulze in ga prenesejo na slušni živec.

6. Polkrožni kanalčki: Trije loki nadzirajo ravnotežje telesa.

7. Slušni živec: Informacije prenese možganom.

Uho