Pozor: Bolečine v križu so lahko znak resnih težav z ledvicami!

Pozor: Bolečine v križu so lahko znak resnih težav z ledvicami! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2022

Ko pride do bolečin v križu, večina ljudi pomisli, da so posledica nepravilne drže, nepravilnega dvigovanja, poškodbe križa ali podobnih težav. A bolečine so lahko tudi vzrok resnih ledvičnih bolezni.

Ker se ledvice nahajajo v spodnjem delu hrbta, večina bolnikov zmotno zamenjuje bolečino v ledvicah z bolečino v križu.

Bolečine v ledvicah so lahko posledica vnetij ali kakšnih hujših ledvičnih bolezni, zato je ključno, da razumete razliko med bolečino v križo ter bolečino v ledvicah.

Kako prepoznati bolečine v ledvicah?

Bolečine v ledvicah so globoke in spominjajo na nekakšno zbadanje. Pojavijo se nenadoma in običajno izginejo ter se ponovno pojavijo. Bolečine se najpogosteje pojavljajo v nekoliko višjih predelih hrbtenice, kakor je križ in v predelu pod rebri, ob hrbtenici. Bolečino lahko čutite tudi v trebuhu ali dimljah.

Ledvične bolezni poleg bolečine pogosto spremljajo še drugi simptomi, kot so vročina, bruhanje, slabost, bolečina med uriniranjem ter temen urin.

Za razliko od bolečin v hrbtu, ki v večini primerov minejo same od sebe, se bolečine v ledvicah na splošno ne izboljšajo, dokler ne ugotovimo in zdravimo osnovnega vzroka.

V kolikor sumite, da imate težave z ledvicami, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo ustrezno svetoval in vas napotil na nadaljne preiskave.

Vir: danas.rs