10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Na kaj pomislite, ko slišite besedo depresija?

15. 12. 2011

Če verjamemo svetovni zdravstveni organizaciji, bodo v 21. stoletju prevladovale bolezni, ki temeljijo na psihičnih motnjah. Po nekaterih merilih naj bi imel eno od teh motenj že vsak 10. prebivalec razvitega sveta.

Seveda ne smemo vsakega malo daljšega malodušja opisati kar z besedo depresija ali motnja. Duševne težave so najpogosteje preplet socioloških in psiholoških dejavnikov pa tudi biokemijskega ravnovesja ali neravnovesja v telesu.

Tesnoba, občutek strahu, panika, nespečnost ...

Prijateljica je rodila lepega zdravega dečka. Bil je njen prvi porod, vse je potekalo po načrtih in po treh dneh je zapustila bolnišnico, vendar pa se je morala zaradi pomanjkanja mleka in malo hujšega prehlada kmalu vrniti. Vse se je srečno razpletlo, po nekaj dneh so bili spet vsi doma in mlada družina si je oddahnila. Končno, so si mislili, bodo lahko uživali pravo družinsko življenje.

Kmalu pa so se začele kazati težave pri njenem možu. Tesnoba, občutek strahu, napadi panike, nespečnost … vse je prišlo na dan. Počutil se je, kot da bi rodil on in imel poporodno depresijo. Samo ugibamo lahko, ali je svoje naredil stres ob širitvi družine ali je kriva prehrana, morda pa samo kratki in sivi zimski dnevi …

Veliko ljudi se znajde v podobnem položaju in pogosto se poigravajo z mislijo, da bi segli po pomirjevalih, antidepresivih in uspavalih.

Dokler zdravnik ne izloči pogostih razlogov za takšno počutje, kot so

Za fizične težave najdemo med hrano mnogo dobrih učinkovin, kaj pa za psihične?

Naravna lekarna za psihične težave

Raziskave so obetajoče. Dr. Adam Hoffer je na primer pokazal 80-odstotno remisijo pri bolnikih z akutno shizofrenijo, ki so prejemali vitamin B3 – niacin.

Dr. Birmingham iz bolnišnice st. Paul v Vancouvru je poročal o povečanju teže anoreksičnih bolnikov, ki so jim dodajali 50 miligramov cinka, v nasprotju s tistimi, ki so prejemali placebo. Iz Kalifornije pa poročajo, da lahko z ustrezno prehrano zmanjšamo nasilno vedenje zapornikov do 50 odstotkov.

V Oxfordu so ugotovili, da pri depresiji pomaga aminokislina triptofan, iz Londona pa prihajajo novice o pozitivnih lastnostih folne kisline na duševne bolezni.

Bistvo sodobne psihiatrije je doumevanje, da se psihične težave zdravijo z zdravili, saj nastaja v možganih presežek ali pomanjkanje določenih spojin. Presežek dopamina ali adrenalina se povezuje z manijo ali shizofrenijo, pomanjkanje pa se povezuje z depresijo. Danes najbolj priljubljen antidepresiv prozac deluje na serotonin tako, da preprečuje njegovo naravno razgradnjo v telesu. Pomanjkanje serotonina v telesu pa povzroča nespečnost in depresijo.

Namesto da vzamemo tableto, je smiselno pomisliti tudi na to, katera hrana naravno spodbuja nastajanje serotonina v telesu.

Podobno so razmišljali tudi v Oxfordu, kjer so opravili naslednjo študijo. Petnajstim ženskam, ki so jim uspešno pozdravili depresijo, so predpisali dieto z nizko vsebnostjo triptofana (triptofan je sestavina dopamina). Kmalu se je depresija pri petih ženskah vrnila, pri petih se je vrnila delno, nasploh pa je bila opazna rast v stopnjah depresije.

Kaj lahko naredite, če se znajdete v podobnem položaju kot prijateljičin mož?
 • Izogibajte se sladkorja in prečiščenih živil (bela moka, beli sladkor, bele testenine, sladkarije, rafinirana sol). Takšna hrana siromaši zaloge pomembnih elementov v telesu.
 • Jejte več svežega sadja, zelenjave in polnovrednih živil, kot so oreščki, stročnice …
 • Pijte sadne napitke.
 • Opustite uživanje poživil, kot so pravi čaj, kava, kola, čokolade.
 • Vsak dan pojejte žlico semen (lanena, bučna ali sezamova) in spijte žlico lanenega olja. Razlika seveda ne bo opazna čez noč. Poskusite tri tedne zdržati ob takšni dieti in opazili boste prve rezultate. In kaj naj naredi naš mladi očka, če mu sveže sadje in zelenjave le ne bosta dovolj?
 • Da telo pretvori triptofan v serotonin, potrebuje vitamin B3, B6 in cink. Tako sem predlagala dobre multivitaminske dodatke, ki vsebujejo vitamine A, B, C, D in E, ter poseben dodatek z višjo vrednostjo B-kompleksa.

Veliko vitamina C, dodatek kalcija, magnezija, mangana, selena, cinka in kroma. Količin vitaminov in mineralov v tem članku ne navajam, saj ima vsak človek drugačne potrebe po mikronutrientih.

Prav tako ne priporočam samo zdravljenja z vitamini in minerali, saj lahko nastane zastrupitev ali celo okvare organov. Če imate duševne zdravstvene težave, se posvetujte z zdravnikom ali svetovalcem za prehrano. Ta bo ocenil vaše stanje in vam predpisal primerno prehransko terapijo.

Če povzamemo:

 • Težava: depresija    
 • Snovi, ki pomagajo: B-kompleks, magnezij in triptofan, nenasičene maščobne kisline
 • Težava: nespečnost
 • Snovi, ki pomagajo: B-kompleks, vitamin C, kalcij, magnezij, cink, krom
 • Težava: Anoreksija
 • Snovi, ki pomagajo: B-kompleks, cink, magnezij, spirulina
 • Težava: Anksioznost
 • Snovi, ki pomagajo: B-kompleks, vitamin C, kalcij, magnezij

Mojca Cepuš, nutricionistka

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri