Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 3. 2013

Rak debelega črevesa in danke se razvija počasi in brez simptomov, zato je ključno njegovo zgodnje odkrivanje.

Z zgodnjim odkrivanjem se lahko umrljivost za temi oblikami raka zmanjša za vsaj 30 odstotkov in reši do 300 življenj letno.

Dejavniki tveganja

Rak debelega črevesa in danke (kolerktalni rak) se najpogosteje pojavi v srednjih letih in v starosti. Kar 90 % bolnikov namreč zboli po 50. letu.

Večje tveganje je tudi pri ljudeh:

  • s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi (kot je Crohnova bolezen) in polipi,
  • z družinskim polipoznim sindromom (člani iste družine so nosilci gena, ki povzroča polipe v črevesu, ti pa po več letih privedejo do razvoja raka)
  • in pri tistih, katerih sorodnik je že obolel za rakom debelega črevesa in danke.

Verjetnost povečajo še: mastna prehrana, prehrana s premalo vlakninami, pretirano uživanje alkohola, debelost in premalo telesne aktivnosti.

Prav zato je preventiva izrednega pomena. V prvi vrsti to pomeni zdrav življenjski slog, dovolj gibanja, normalna telesna teža ter izogibanje alkoholu in kajenju. Prehrana naj bo raznovrstna z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko vlaknin, bogata z antioksidanti in vitamini (A, C, D, E in selen).

Najpogostejši bolezenski znaki in simptomi

Znaki in simptomi so pogosto prisotni tudi pri drugih zdravstvenih težavah, zato jih redko kdo povezuje s tako resnim obolenjem kot je rak. Največkrat je za težave, kot so bolečine v trebuhu, vetrovi in napenjanje, kriva kar hrana.

Vendar strokovnjaki svetujejo, da je obisk zdravnika kljub vsemu pametna odločitev. Še posebno, če se omenjene težave ponavljajo in trajajo daljše obdobje.

Drugi znaki so še:

  • sprememba pri pogostosti odvajanja blata,
  • bolečine v danki,
  • občutek nepopolnega izpraznjenja danke po iztrebljanju,
  • kri v blatu,
  • slabost in bruhanje,
  • izguba apetita in telesne teže.
Zdravljenje

Prvi način je operacija primarnega tumorja, izvedba pa je odvisna od njegove lege. Potrebna je tudi pri razširjeni bolezni, saj bi tumor lahko povzročil zaporo črevesa. Odstrani se lahko le del črevesa, včasih pa v celoti, sledi povezava med tankim črevesom in danko. Če je tumor v spodnji tretjini danke, je potrebna amputacija danke.

Program Svit – za pravočasno odkrivanje raka

Ker poteka bolezen v zgodnji fazi brez očitnih bolezenskih znakov, so tudi preventivni pregledi izredno pomembni.

S Svitom se lahko umrljivost za temi oblikami raka močno zmanjša, saj z njim odkrijejo 70 odstotkov raka v zgodnji fazi, brez njega pa le 12 odstotkov.

Program Svit je organiziran državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, namenjen ljudem, ki ne kažejo bolezenskih znakov. V okviru programa prejmejo vabilo moški in ženske med 50. in 69. letom starosti.

V letu 2012 so k sodelovanju v program Svit povabili kar 280.686 oseb (odzvalo se je 62 odstotkov ljudi) in v prvem presejalnem krogu odkrili kar 864 rakov, od katerih je bilo 71 odstotkov zgodnjih oblik in onkološko zdravljenje ni bilo potrebno.

Kljub temu za temi oblikami raka še vedno po nepotrebnem umre skoraj 800 ljudi na leto.