Raziskovalci odkrili nov virus, ki ga prenašajo klopi – kako nevaren je?

Raziskovalci odkrili nov virus, ki ga prenašajo klopi – kako nevaren je? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 2. 2023

Klopi lahko prenašajo veliko različnih povzročiteljev bolezni – kot so virusi, bakterije in paraziti. V Sloveniji je daleč najpogostejša lymska borelioza, sledi ji klopni meningoencefalitis, ki povzroča vnetje možganov in možganskih ovojnic. In seznam patogenov se nenehno povečuje. 

Raziskovalci z Univerze v Zürichu so zdaj prvič odkrili virus Alongshan pri klopih v Švici. Tako kot virus KME (klopni meningoencefalitis), tudi virus Alongshan spada v družino flavivirusov in je bil prvič odkrit na Kitajskem leta 2017. Virus je vsaj tako pogosto kot virus klopnega meningoencefalitisa, pišejo na strani univerze.

Kako nevaren je?

Več bolnikov je imelo po vbodu klopa povišano telesno temperaturo in glavobole – ki sta značilna simptoma v prvi fazi okužbe z virusom meningoencefalitisa. Vendar protiteles raziskovalci niso odkrili. Namesto tega so odkrili neznan virus RNA – virus Alongshan.

Nadaljnje raziskovanje je raziskovalce presenetilo. V številnih vzorcih klopov, zbranih v več regijah Švice v letih 2021 in 2022, so veliko pogosteje odkrili viruse ALS kot viruse KME.

Cepiva ni, prav tako ne metode odkrivanja

Medtem ko imamo za virus klopnega meningoencefalitisa na voljo cepivo, pa ga za virus Alongshan ni, prav tako ni metode odrivanja. 

Ekipa raziskovalcev zdaj razvija serološki test za odkrivanje okužb z virusom ALS v krvi bolnikov.

Viri: www.news.uzh.ch, nijz.si
Preverite še:
Zato NE bi smeli pojesti VEČ KOT TRI brazilske oreščke na dan!