S projektom 'Lep je dan!' v rožnati oktober

S projektom 'Lep je dan!' v rožnati oktober (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 9. 2014

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki ga bo tudi letos slovenska Europa Donna posvetila predvsem osveščanju.

V rožnatem oktobru bodo s podporniki izvedli številne aktivnosti in s simbolom rožnate pentlje nagovorili ženske po Sloveniji.

S projektom »Lep je dan« želijo poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo. V ta namen so z bolnicami in ozdravljenkami posneli glasbeni spot na pesem Lep je dan pevke Anje Rupel.

Za koreografijo in koordinacijo plesno-gibalnega dela je poskrbel koreograf in plesalec Matevž Česen, ki deluje v okviru plesne šole Bolero, v spotu pa sodeluje skoraj 40 bolnic in ozdravljenk ter 40 plesalcev. Posnetki za spot so nastali na različnih lokacijah v Ljubljani.

Videospot bo dostopen na svetovnem spletu (Youtube) in na različnih televizijskih postajah. S plesalci se bodo predstavili tudi v živo v blagovnicah v Ljubljani in Mariboru.

Vzporedno s plesnim dogajanjem je nastala tudi serija fotografij Lep je dan.

Fotograf Tomaž Levstek je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk. Fotografije so v črno-beli tehniki, čez prsi pa imajo portretiranke širok rožnati trak. S fotografijami bodo nagovarjali k skrbi za zdravje dojk mimoidoče v blagovnicah v Ljubljani in Mariboru ter na mestnih avtobusih v Ljubljani.

Vse boljši rezultati preživetja

Na novinarski konferenci v Ljubljani je dr. Simona Borštnar iz Onkološkega inštituta predstavila rezultate, ki jih dosegajo z vedno bolj učinkovitim multidisciplinarnim zdravljenjem. Rak dojk postaja čedalje bolj obvladljiva bolezen, kar se kaže tudi v naši državi že nekaj let z zniževanjem umrljivosti in čedalje boljšim preživetjem.

Petletno preživetje za bolnice, ki so zbolele v letih 2006 in 2010 je 86,2 odstotkov, kar je v primerjavi s stanjem pred dobrima dvema desetletjema za več kot 20 odstotkov boljše. Razveseljiv in zelo optimističen je podatek, da so petletna preživetja bolnic, ki so imele ob postavitvi diagnoze lokalno omejeno bolezen, le nekaj odstotkov manj od 100.

Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar je poudarila pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja.

Opozorila je na 15. oktober, dan zdravih dojk, ki ga bodo na pobudo Evropske zveze Europe Donne obeležili že sedmo leto zapored. Evropska zveza za boj proti raku dojk je ob tej priložnosti pripravila mednarodno kampanjo, s katero želi osvestiti odrasle ženske in mlada dekleta o pomembnosti sprejemanja zdravih odločitev v vsakdanjem življenju za zdravje svojih dojk.

Več informacij najdete na www.europadonna-zdruzenje.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri