S tem 'naravnim razkužilom' boste enostavno odstranili plesen iz pralnega stroja – in stane le nekaj centov!

S tem 'naravnim razkužilom' boste enostavno odstranili plesen iz pralnega stroja – in stane le nekaj centov! (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2023

Na žalost se tudi v pralnem stroju rada pojavi plesen. 

Pravzaprav je lahko pralni stroj pravo gojišče plesni. Pogosto se skriva za tesnilno gumo, v dozirni posodi za prašek in mehčalec, a tudi notranjost ni izvzeta. 

Nastajanje plesni je seveda najbolje preprečiti: tako, da pustimo tako dozirno posodo kot vrata stroja, ko je ta prazen, vedno malo priprta.

Toda včasih ne pomaga, saj so pralni stroji pogosto nameščeni v majhnih prostorih, kjer se raven vlage hitro dvigne. In morda se vam je že kdaj zgodilo, da ste oprano perilo dlje časa pustili v pralnem stroju, zaradi česar je bilo ujete veliko vlage in toplote – popolno okolje za rast plesni. 

Mimogrede preverite še: Tudi vi plesen preprosto odrežete oziroma odstranite in živilo brezskrbno pojeste? Nadaljujte z branjem!

Profimedia

Sčasoma se v pralnem stroju nabereta tudi detergent in mehčalec. Na ostanke čistil pa se prime nečistoča z oblačil, kar povzroči rast bakterij.  

No, z rednim čiščenjem pa se ne boste le znebili neprijetnega vonja, to lahko pomembno vpliva na življenjsko dobo stroja! Poleg tega so lahko nekatere bakterije vzrok za različne bolezni, za katere so še posebej dovzetni majhni otroci in starejši. 

Kako enostavno odstranite plesen in ostanke čistil?

Uporabite bel kis in jedilno sodo.

Beli kis je naravno razkužilo in se bo 'spopadel' s plesnijo, medtem ko je soda abrazvina, zato odlična za boj proti vodnemu kamnu in ostankom mila. 

Tako ju lahko uporabite: 

Sodo zmešajte z nekaj kapljicami vode (dodajajte postopoma), da dobite gosto pasto. Nato z gobico temeljito očistite ostanke detergenta. 

Če želite s tesnilne gume odstraniti plesen, namočite krpo z malo kisa in natančno obrišite gumo, pa tudi vrata pralnega stroja, da odstranite morebitne usedline in plesen. 

Notranjost pralnega stroja očistite tako: 

Sodo bikarbono zmešajte z vodo in mešanico vlijte v posodico za detergent, kis pa nalijte v boben ali v posodico za mehčalec. Nato pralni stroj vključite na najvišjo temperaturo in program za najdaljše pranje. Po čiščenju ne pozabite vrata pustiti odprta. 

Kis je odličen za čiščenje, saj lahko raztopi mineralne usedline, umazanijo, maščobo in lahko uniči nekatere bakterije. Soda pa se še posebej dobro spopade z umazanijo in maščobo in tudi odstrani določene vonjave. 

Preverite tudi:
ZATO vaše nogavice med pranjem izginejo! In vemo tudi, kam!