Skrite pasti alergije na sezam

21. 8. 2019
Skrite pasti alergije na sezam (foto: Profimedia)
Profimedia

Sezam, ki krasi okusne štručke, krhko pecivo, suši zvitke in bombice hamburgerjev, je eno izmed devetih živil, ki najpogosteje povzroča alergijo. Preberite, na kaj morate biti pozorni, če sumite, da ga vaš organizem ne prenaša.

Okrog 90 % alergij na hrano povzročajo naslednja živila:

  • Arašidi
  • Mleko
  • Lupinarji in ribe
  • Oreščki
  • Jajca
  • Soja
  • Pšenica (gluten)

Že majhne količine v hrani imajo lahko velike posledice. Te sestavine morajo biti na embalaži in na menijih v restavracijah primerno označene kot alergeni, vendar pa nedavna ameriška študija razkriva, da ljudje pogosto ne vedo, v kateri hrani se nahajajo.

Po podatkih raziskovalcev mnogo ljudi trpi za posledicami alergije na sezam, četudi se ga načeloma izogibajo, saj se v majhnih količinah pogosto nahaja v določenih omakah, namazih in prelivih, na primer v humusu, nekaterim solatnim prelivom dodajajo sezamovo olje ali pa v njem ocvrejo jed.

Preverite: Kaj je alergija na hrano in kaj ne? 

Skrite pasti alergije na sezam
Profimedia

Pozor: sezam se lahko nahaja tudi v hrani za domače živali, v kozmetiki in na lepilnih povojih.

Ljudje, ki so alergični na sezam, se izogibajo hrane, v kateri je  vidno prisoten, pogosto pa se v določenih živilih nahaja le v sledovih, kar je lahko prav tako usodno.

Zakaj je pravilno jemanje antibiotikov tako pomembno

Proizvajalci ga največkrat uporabijo čisto malo, kot začimbo, kar pomeni, da jim ga ni treba posebej omenjati na deklaraciji sestavin.

Alergija na sezam se največkrat pokaže v obliki bruhanja.

Drugi simptomi alergije:

  • astma
  • izcedek iz nosu
  • pordelost in draženje oči
  • srbenje
  • koprivnica
KREKERJI

Rafinirani ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v slanih palčkah in številnih drugih krekerjih, se v ustih zelo hitro pretvorijo v sladkor in tako zagotovijo hrano za bakterije, ki tvorijo karies. 

Če pogosto uživate krekerje, je to morda razlog za skrb, vendar njihovo uživanje v zmernih količinah ne bo povzročilo dolgoročnih težav – dokler zobe temeljito ščetkate in čistite z nitko.
KREKERJI Rafinirani ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v slanih palčkah in številnih drugih krekerjih, se v ustih zelo hitro pretvorijo v sladkor in tako zagotovijo hrano za bakterije, ki tvorijo karies. Če pogosto uživate krekerje, je to morda razlog za skrb, vendar njihovo uživanje v zmernih količinah ne bo povzročilo dolgoročnih težav – dokler zobe temeljito ščetkate in čistite z nitko.
Profimedia

Sicer ima sezam številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga v boju proti stresu. Toda, če sumite, da vam uživanje povzroča težave, niste pa prepričani, za katero živilo pravzaprav gre, je najbolje, da opravite alergijski test in se, v kolikor je diagnoza pravilna, podrobno pozanimate o vseh jedeh, ki lahko vsebujejo tudi samo sledi sezama.

Preberite še:

Vir: Men's Health