Sezam, ki krasi okusne štručke, krhko pecivo, suši zvitke in bombice hamburgerjev, je eno izmed devetih živil, ki najpogosteje povzroča alergijo. Preberite, na kaj morate biti pozorni, če sumite, da ga vaš organizem ne prenaša.
Okrog 90 % alergij na hrano povzročajo naslednja živila:
- Arašidi
- Mleko
- Lupinarji in ribe
- Oreščki
- Jajca
- Soja
- Pšenica (gluten)
Že majhne količine v hrani imajo lahko velike posledice. Te sestavine morajo biti na embalaži in na menijih v restavracijah primerno označene kot alergeni, vendar pa nedavna ameriška študija razkriva, da ljudje pogosto ne vedo, v kateri hrani se nahajajo.
Po podatkih raziskovalcev mnogo ljudi trpi za posledicami alergije na sezam, četudi se ga načeloma izogibajo, saj se v majhnih količinah pogosto nahaja v določenih omakah, namazih in prelivih, na primer v humusu, nekaterim solatnim prelivom dodajajo sezamovo olje ali pa v njem ocvrejo jed.
Preverite: Kaj je alergija na hrano in kaj ne?
Pozor: sezam se lahko nahaja tudi v hrani za domače živali, v kozmetiki in na lepilnih povojih.
Ljudje, ki so alergični na sezam, se izogibajo hrane, v kateri je vidno prisoten, pogosto pa se v določenih živilih nahaja le v sledovih, kar je lahko prav tako usodno.
Proizvajalci ga največkrat uporabijo čisto malo, kot začimbo, kar pomeni, da jim ga ni treba posebej omenjati na deklaraciji sestavin.
Alergija na sezam se največkrat pokaže v obliki bruhanja.
Drugi simptomi alergije:
- astma
- izcedek iz nosu
- pordelost in draženje oči
- srbenje
- koprivnica
Sicer ima sezam številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga v boju proti stresu. Toda, če sumite, da vam uživanje povzroča težave, niste pa prepričani, za katero živilo pravzaprav gre, je najbolje, da opravite alergijski test in se, v kolikor je diagnoza pravilna, podrobno pozanimate o vseh jedeh, ki lahko vsebujejo tudi samo sledi sezama.
Preberite še:
Vir: Men's Health
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?