Slab zadah

13. 7. 2011

Ena od tabu tem, o kateri tudi zelo redko govorimo, je slab zadah, pa čeprav ga ima vsaka druga oseba. Razlogi za neprijeten zadah se skrivajo v zdravstvenih težavah, velikokrat pa tudi v slabi higieni.

Zagotovo je zelo neprijetno, če nam nekdo reče, da nam smrdi iz ust, sploh če nismo strasten kadilec. No, po drugi strani pa raziskave kažejo, da ima vsaka druga oseba slab zadah. Seveda pa je ta lahko posledica različnih stvari: vnetega zoba, slabe hrane, neodkritega diabetesa, kroničnega vnetja sinusov ali bolezni jeter, najpogosteje pa se vzrok še vedno skriva v slabi higieni.

Če opazite, da imate slab zadah, ali če vam to celo kdo pove, pokličete zobozdravnika, ki bo pregledal stanje vaših zob. Eden od najpogostejših krivcev za slab zadah je namreč prav zobni kamen, ki se nalaga na površini zob.

Zobozdravnik in zobna higiena

Zobni kamen ima hrapavo površino in je odlično okolje za rast bakterij. Bakterije povzročajo strupe, ki dražijo in poškodujejo dlesen. Zobne obloge se najprej naberejo na jezični strani spodnjih sekalcev. Tudi sami pred ogledalom in ob dobri luči na tem predelu najhitreje opazimo zobni kamen. Po odstranitvi so zobje mnogo bolj gladki, kar olajša čiščenje in otežuje nabiranje novih oblog. Zato je zelo pomembno, da zares dobro skrbimo za ustno higieno in redno umivamo tudi jezik in dlesni. Ne pozabite na zobno nitko!

Si, kar ješ

Tudi težka in začinjena hrana povzroča slab zadah. Čebula, česen – ja, težko se ognemo 'smradu', ki zaveje iz naših ust. Umivanje zob sicer za nekaj časa prekrije naš zadah, a le začasno. Če se ne želite počutiti nelagodno, potem morate paziti pri hrani.

Naravna sredstva proti slabemu zadahu

Peteršilj – nekateri mu pravijo tudi naravni osvežilec daha. Vsebuje ogromno klorofila, ta pa ubija bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Lahko ga grizljate po obroku.
Čajevec – na zobno ščetko dajte nekaj kapljic čajevca in zobno kremo ter si umijte zobe.
Domača ustna voda – naredite si ustno vodico iz žajblja, ognjiča in mirte ter si z njo zjutraj in zvečer spirajte usta.
Avokado – avokado prepreči nastajanje gnilobe v črevesju in s tem tudi slab zadah.

Prva pomoč pri slabem zadahu

1. Pojejte kos kruha

Slab zadah je pogosto odraz neuravnotežene prehrane, tako imenovani 'ketonski' zadah pa je posledica prehrane, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov.

2. Očistite jezik!

Zagotovo ste že videli reklamo, v kateri si čistijo jezik. Ni slaba zamisel. Slab zadah je navadno posledica ne dovolj temeljite ustne higiene in slabega oralnega zdravja. Bakterije, ki razkrajajo ostanke hrane v ustni votlini ter zobno sklenino, so tiste, ki povzročajo zadah. Zato je ščetkanje zob nujno, prav tako uporaba zobne nitke – nikar pa ne pozabite na jezik! Ob vsakem umivanju zob ga nežno očistite s ščetko, robom žlice ali s strgalom za jezik.

3. V zalogi imejte žvečilne gumije

Slina je najbolj učinkovito orožje proti slabemu zadahu, saj ves čas spira zobe, jezik in celo ustno votlino ter tako odstranjuje ostanke hrane in bakterije, ki bi se sicer zadrževale v ustih. Poleg tega pa vsebuje tudi antiseptične učinkovine in encime, ki uničujejo neželene bakterije. Torej, več se slinimo, manj bakterij je v naših ustih. Žvečilni gumi, seveda brez sladkorja, spodbuja izločanje sline ter hkrati odstranjuje delčke oblog z zob. Žvečilni gumiji, sladkani s ksilitolom, so najbolj učinkoviti. Tisti z okusom cimeta naj bi bili najbolj uspešni v boju proti smrdljivim bakterijam.

4. Pazimo na pitje vode

Ne pozabimo na pitje vode, tudi ko smo v službi. Voda iz pipe je izvrstna izbira. Poskrbite, da vam bo pitje vode prešlo v navado, saj pogosto ne opazimo, da smo žejni. Zadostna oskrba telesa z vodo ima vrsto pozitivnih učinkov na telo – zmanjševanje slabega zadaha je le eden izmed njih.

5. K zobozdravniku in zdravniku

Obiščite zobozdravnika, če imate občutek, da zadah ni posledica slabe prehrane in premalo umivanja zob. Zobozdravnik bo odkril ves karies na vaših zobeh in morebitna obolenja dlesni ter jih odpravil. Če zobozdravniku ne uspe najti vzrokov za zadah, potem obiščite osebnega zdravnika. Tudi nekatera obolenja ledvic in jeter lahko povzročajo ustni zadah.

2 domača testa zadaha

  • Poližite dlan in počakajte pet sekund, da se slina posuši, nato pa povonjajte. In rezultat? To je vonj vaše sape oziroma vonj sprednjega dela vašega jezika.
  • Vzemite žlico, jo obrnite in podrgnite po zadnjem delu jezika. Nato si oglejte ves 'material', ki se je nabral na žlici, in ga povonjajte. To je vonj, ki ga oddajate, ko govorite s svetom.

iz Lise