Spoznajte psoriazo (luskavico)

1. 4. 2016 Promocijsko sporočilo

Psoriaza (luskavica) je več kot kronična bolezen kože. Je sistemska, vnetna bolezen, ki lahko pomembno vpliva na vaše življenje.

Danes vemo, da je psoriaza več kot kronična bolezen kože. Je sistemska, vnetna bolezen, ki lahko pomembno vpliva na vaše življenje.

Ocenjujejo, da bolezen prizadene 2-3 % Evropejcev, med 14 in 22 milijonov ljudi. V Sloveniji živi 30 do 40.000 ljudi, ki so zboleli za to boleznijo. Okoli 20 do 30 % bolnikov ima zmerno do hudo obliko bolezni. Psoriaza se navadno razvije počasi in bolnika spremlja vse življenje. Zaradi napredka v razumevanju mehanizma nastanka psoriaze lahko danes to bolezen učinkovito zdravimo.

Nagnjenost k psoriazi je dedna

Strokovnjaki menijo, da se bolezen pojavi zaradi motnje v delovanju imunskega sistema, ko specializirane krvne celice, t.i. T celice postanejo pretirano aktivne in pričnejo izločati različne vnetne dejavnike, ki povzročajo vnetje in prehitro rast in deljenje kožnih celic, keratinocitov. Keratinociti nastajajo v spodnji plasti povrhnjice, nato potujejo proti površini kože, kjer se odluščijo in ob tem poroženevajo.

Ves proces v zdravi koži traja 28 dni, pri osebah z luskavico pa je proces pospešen in traja 4 do 6 dni. Spremlja ga vnetje. Mrtve kožne celice se kopičijo na površini kože, ki je na prizadetih mestih pordela, zadebeljena in pokrita s srebrnimi luskami, ki se luščijo.

Tako se kaže najpogostejša oblika psoriaze, »psoriaza s plaki«, ki se pojavlja pri 80 % vseh obolelih. Spremembe na koži lahko spremljajo tudi neprijetni občutki srbenja ali celo bolečine.

Psoriaza in druga bolezenska stanja

Psoriaza je sistemska vnetna bolezen. Vnetni dejavniki, ki se sproščajo pri psoriazi vzdržujejo bolezenski proces v koži in pri hudih oblikah bolezni lahko delujejo na celoten organizem, sistemsko. Tako sprožijo zaporedje dogodkov, ki povečujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter nekaterih drugih vnetnih bolezni, kot je npr. psoriatični artritis.

Ob fizičnem bremenu, pa psoriaza predstavlja tudi veliko psihično breme. Epidemiološke raziskave so pokazale, da je čustveno breme psoriaze celo večje, kot tisto ki ga čutijo bolniki s srčnim infarktom, srčnim popuščanjem in sladkorno boleznijo tipa II.

Pomembno je, da z ustreznim zdravljenjem psoriaze lahko zmanjšate tveganje za razvoj pridruženih bolezni.

Sprožilni dejavniki za pojav ali poslabšanje psoriaze

Psoriaza se lahko pojavi kadarkoli, toda veliko ljudi ugotavlja, da se njihovi simptomi poslabšajo zaradi določenih dogodkov, t.i. »sprožilnih dejavnikov«. Njihovo poznavanje je lahko v veliko pomoč pri preprečevanju oziroma nadzorovanju izbruhov bolezni.

Običajni sprožilni dejavniki vključujejo: poškodbe kože, kot npr. vreznina, praska, pik insekta ali sončna opeklina, okužbe (npr. streptokokna okužba zgornjih dihal), alkohol, kajenje, stres, nekatera zdravila (zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, nesteroidna protivnetna zdravila, zdravila za zdravljenje malarije in nekateri hormonski kontraceptivi) in druge nepravilnosti v delovanju imunskega sistema.

Pred obiskom zdravnika

Če so spremembe na vaši koži takšne, da ste pomislili na psoriazo, vam svetujemo, da obiščete zdravnika. Zdravnik bo po temeljitem pregledu kože lahko potrdil ali ovrgel vaš sum. Dobro pa je, da tudi sami veste več o psoriazi, saj se boste z zdravnikom lažje pogovorili. V pomoč vam bo vodnik pred obiskom zdravnika in številne druge informacije o psoriazi, dostopne na spletnem mestu www.psoriaza360.si. S pomočjo računala, boste na osnovi obsežnosti kožnih sprememb lahko ocenili tudi kako resna je oblika psoriaze pri vas.

Zdravnik vam bo razložil več o bolezni in predlagal načrt zdravljenja, ki bo za vas najbolj primeren.

Viri:

  • Enamandram M et al. Journal of Investigative Dermatology (2013) 133, 287–289.
  • Colombo et al. Therapeutics and Clinical Risk Management 2008; 4 (2): 559–568.
  • Boehncke W-H in Menter A. Am J Clin Dermatol 2013;14:377–88.
  • Rapp SR et al. J Am Acad Dermatol 1999;41:401-7.
  • Feldman SR et al. Ann Rheum Dis 2005;64(Suppl II):ii65–ii68.
  • Langley Ann Rheum Dis 2005 64 Suppl.II C ii18–ii23.
  • www.psoriaza360.si