Od slabega počutja do resne bolezni - kako pomagati telesu?

Od slabega počutja do resne bolezni - kako pomagati telesu? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 7. 2018

Bolezen se ne pojavi iznenada, ampak se nalaga kar nekaj časa.

Človeka, ki ta trenutek kipi od zdravja, ne bo kar na lepem ujela resna bolezen, denimo rak ali multipla skleroza, saj niso slednje nič drugega kot poslednja pojavna oblika načetega zdravja, ki se morda že leta in leta slabša.

Nevarno obolenje in resna bolezen

Nevarno obolenje in resna bolezen se med sabo ne razlikujeta po obliki, temveč po stopnji. Pri resni bolezni se biološki teren tako zelo poslabša, da nastane bistveno hujša škoda – pomanjkanje različnih snovi je izrazitejše, preobremenjenost večja, motnje v celicah očitnejše.

Iz obolenja se tako razvije resna in degenerativna bolezen, ko potuje skozi tri različne stopnje.

Prva stopnja

Prva stopnja je stopnja opozorilnih znakov. Oseba, sicer dobrega zdravja, opazi manjše zdravstvene težave. Morda ni več navdušena nad življenjem, ji primanjkuje energije, težko se pobere po naporu ali pa se pojavijo celo mozolji in prebavne motnje.

Preobremenjenost imunskega sistema je na tej stopnji še vedno nizka in obolenja hitro zvodenijo, če jih le razumemo kot opozorilno plat zvona in se temu primerno odzovemo.

Z drugimi besedami, v nekaj dneh ali tednih moramo močno prevetriti svoj življenjski slog in, še preden se pojavijo zdravstvene težave, ugotoviti, zakaj se nam je spremenil biološki teren. Smo si mar načeli zdravje s prenajedanjem, uživanjem strupenih snovi, smo bili z živci na koncu, premalo spali ali preveč posedali?

Če bolnik noče slišati opozorilnih znakov, ki jih sproži telo, se bodo strupene snovi še naprej nabirale v notranjem celičnem okolju, vse dokler ne bodo dosegle praga zmogljivosti.

Druga stopnja

Ko dosežemo drugo stopnjo, se pojavi akutna bolezen. Strupov je preveč, da bi jih bilo telo zmožno prenašati, zato se vse življenjske sile ukvarjajo samo še s tem, kako izvreči strahotno veliko odpadnih snovi iz telesa.

Običajno akutne bolezni močno napadejo, a ne trajajo dolgo, saj telo z intenzivnim organskim očiščevanjem hitro spet vzpostavi red v hiši.

Akutne bolezni lahko spremlja vročina, ki še poveča intenzivno dogajanje v telesu, ki se obnavlja. Vpreženo je celo telo, za povrh pa nastopijo službo še vsa izločala. Pri gripi, na primer, močno izločamo skozi dihalne organe, obilno se znojimo, urin pa je poln odpadnih snovi.

Na tej stopnji prihaja do zmede, saj pogosto zamenjujemo vzrok in posledico. Z zdravljenjem telesu ne bomo pomagali, če bomo na obrambne reakcije gledali kot na vzrok za bolezen, ampak bomo le zadušili simptome, ki jih ne maramo in ki nam povzročajo težave. S tem slabšamo stanje imunskega sistema in strupe potisnemo globlje v telo.

In če nato bolnik od samega zadovoljstva, da so simptomi izginili, spet začne živeti po starem, se bo količina odpadnih snovi obnovila

Tretja stopnja

Na tretji stopnji bolezen ni več akutna, ampak napreduje v kronično oz. ponavljajočo se bolezen. Telo je bistveno preobremenjen, prešibak imunski sistem pa ga za razliko od akutne ne more več prečiščevati.

Takrat opažamo bronhitis, ekceme ali napade na jetra ..., ki se ponavljajo vsakih nekaj mesecev ali tednov.

Na tej stopnji telo zagotovo potrebuje pomoč od zunaj, saj ne more več z lastnimi močmi opraviti z zastojem v biološkem terenu.

Odpraviti je torej treba vzroke!

Resna bolezen lahko doleti tako otroke kot odrasle, zato je še kako pomembno usmeriti vse sile v iskanje zdravljenja, ki nam bo zagotovilo zdravje v pravem pomenu besede. Le tako bomo mogli na svoje potomce prenesti močan in zdrav celični teren.

Na žalost pa bolniki še vedno vse prepogosto posvečajo pozornost odpravljanju posledic, medtem ko vzroki ostajajo nedotaknjeni.

Imejte v mislih: na prvih treh stopnjah bolezni je imunski sistem še vedno bolj ali manj dovolj pri močeh, da izvrže odpadne snovi iz telesa, kar pa se spremeni na četrti stopnji, ko se pojavijo resna in degerativna obolenja.

Iz knjige Po naturopatsko: Kako se razstrupiti, najti kakovostno prehrano in vzpostaviti kislo-bazično ravnovesje avtorja Christopherja Vaseya, dr. naturopatije. Knjiga je izšla pri založbi Cangura.