Stvari, ki jih je dobro vedeti o plastični embalaži

Stvari, ki jih je dobro vedeti o plastični embalaži (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2016

Preverite, kaj vse bi morali vedeti o tem velikem pomočniku našega vsakdana, in varujte svoje zdravje.

Danes je plastika že tako vseprisotna, da se ji le težko izognemo. In čeprav bi se mnogi strinjali, da je dobrodošla pridobitev, so nam vse bolj znane tudi njene pomanjkljivosti in nevarnosti. Tem nevarnostim pa se je mogoče ogniti le, če vemo, kako s plastiko pravilno ravnati in kaj se z njo dogaja ob uporabi.

Naslednje stvari je dobro vedeti:
  • Plastika vsebuje številne škodljive kemikalije, npr. bisfenol A in ftalate, ki rušijo hormonsko ravnotežje pri ljudeh in živalih.
  • Te snovi se izločajo iz embalaže in prehajajo v hrano in pijačo.
  • Plastika in toplota ne gresta dobro skupaj! Proces izločanja se namreč še pospeši in poveča, če plastično embalažo dalj časa pustimo na soncu ali pa jo segrevamo v mikrovalovni pečici. Pa tudi, če je embalaža opraskana in poškodovana.
  • Proces izločanja pospešujejo tudi nekatere vrste hrane in pijače zaradi svoje kemijske sestave. Npr. živila za ozimnico – kisle kumarice, paprika ..., vino.
  • Če pogosto uživamo vodo iz ene in iste plastenke ali pa hrano zavijamo v folije in vrečke, tvegamo, da se bo v našem organizmu povečala ali zmanjšala količina nekaterih hormonov.
  • Kemijski aditivi iz plastenk najpogosteje vplivajo na ravnotežje ščitničnih hormonov.
  • Če že, raje uporabljajmo trde vrste plastik (ki so bolj odporne na kemijske spremembe in reakcije), a tudi pri teh moramo paziti, da niso izpostavljene izvorom toplote.
  • Če se kljub vsemu niste pripravljeni odpovedati plastičnim pripomočkom, se izogibajte vsaj plastenk in plastičnih posod, na katerih ni oznake BPA-free.
  • Plastičnih posod ne pomivajte z močnimi detergenti, saj lahko nastanejo kemijske reakcije, ki vam lahko še dodatno škodijo.

Najpomembnejši nasvet glede uporabe plastike

Najpomembnejši nasvet glede uporabe plastike pa je seveda poziv k osveščanju o nevarnostih škodljivih snovi v naši neposredni bližini in branju svaril, ki so natisnjena na embalaži. Če si boste lahko zapomnili vsaj nekaj kemijskih formul strupenih elementov, aditivov in nevarnih substanc, se boste bolje znašli med mnoštvom proizvodov v supermarketih.

Naj vsakodnevna naglica ne bo razlog za to, da povsem spregledate nevarnosti za vaše zdravje, pri čemer boste lahko še vedno uživali v vsem, kar imate v življenju tako radi – okusno pečeni ribi, svežem sadju in odlični pijači.

Če ne gre drugače, si imena snovi, ki jih nočete pojesti ali popiti skupaj s svojo najljubšo jedjo, po abecednem redu zapišite na listek in pospravite v denarnico, bolj moderni pa fotografirajte spisek simbolov na prejšnji strani in ga shranite v mobilnik.

Več v članku Kako se izogniti škodljivim vplivom plastične embalaže?

Preberite še: Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase ...?