Svetovni dan astme

5. 5. 2009

Prvi torek v maju je svetovni dan astme, letos poteka pod geslom 'nadzorujem svojo astmo'. Namen tega dne je opozarjati na problematiko te kronične bolezni, ki je ena najpogostejših bolezni dihal v svetu.

Astma je kronično vnetje bronhijev, pri katerem se zaradi povečanega izločanja sluzi in krčenja gladkih mišic zožijo dihalne poti in otežijo pretok zraka v pljučih. Za približno 90 odstotkov astmatičnih primerov lahko vzroke najdemo v preobčutljivosti za cvetni prah, plesen, hišni prah, oreške ali živalsko dlako. Alergijski test pomaga pri odkritju povzročiteljev in zdravljenju bolezni.

Mirovanje poslabša astmo!

Astmatični bolniki so pogosto omejeni pri izvajanju športnih dejavnosti, a kljub temu jim bolezen ne onemogoča ukvarjanja s športom! Vrhunski športniki vedo (izjave vrhunskih športnic si oglejte v videu! ), da mirovanje le še poslabša astmo, saj povzroči poslabšanje funkcionalnih sposobnosti organizma.

Gibanje, na primer v okvirih športne terapije, krepi dihalno mišičevje. Preobčutljivost pljuč se zmanjša. Zelo primerne za astmatike so tudi jogijske vaje. Seveda je treba vadbo vedno prilagoditi stanju bolezni in paziti na počasen razvoj pljučnih sposobnosti.

Plavanje - šport za astmatike

Plavanje je zelo primerna oblika vadbe za bolnike z astmo, saj je okolje dovolj vlažno in zato prijazno dihalnemu sistemu.

S plavalnimi aktivnostmi lahko astmatični bolniki razvijajo:

 

  • mišice prsnega koša, ki pomagajo pri dihanju, ter preostale mišice,
  • sposobnost premagovanja napora kljub bolezni,
  • moč imunskega sistema, ki je pri astmatičnih bolnikih pogosto oslabljen,
  • samopodobo in kakovost življenja s pomočjo športnega udejstvovanja.

 

Test: So vaša pljuča zdrava?

Odgovorite na naslednja vprašanja:

 

  1. Ali se vam zgodi, da pogosteje kot štirikratletno kašljate dlje od dveh tednov?
  2. Ali imate rumenkast, zelenkast ali rjavkast izpljunek?
  3. Ste več kot dvakrat na leto močno prehlajeni ali trpite za bronhitisom?
  4. Vam, ko se sprehajate z vrstniki, zmanjka sape?
  5. Imate občutek, da se je v preteklih mesecih zmanjšala vaša storilnost?

 

Rezultat: Že en pritrdilni odgovor pove, da tudi z vašimi pljuči ni vse v najlepšem redu. Skupaj s tem testom obiščite specialista in se pogovorite o svojih težavah.