TAKO prepoznate šibek imunski sistem

TAKO prepoznate šibek imunski sistem (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2022

Tudi, če ne zbolite hitro, lahko šibek imunski sistem prepoznate tudi po drugih znakih.

Imunski sistem je nekakšna "vojska", ki nas ščiti pred okužbami, boleznimi ter drugimi težavami. V kolikor imate šibek imunski sistem, boste morda opazili, da hitreje zbolite, to pa ni edini znak.

Preverite, kako lahko še prepoznate šibek imunski sistem.

Pogoste prebavne težave

Prebavne motnje, kot so driska, zaprtje ali težave s plini, lahko nakazujejo na šibek imunski sistem. Stroka pravi, da se skoraj 70 % vašega imunskega sistema nahaja v prebavnem traktu.

Tamkajšnji mikroorganizmi ščitijo črevesje pred okužbami in podpirajo imunski sistem. Če ti ne delujejo učinkovito, se to lahko kaže v prebavnih motnjah in šibkemu imunskemu sistemu.

Počasno celjenje ran

Praske, ureznine, opekline in odrgnine so običajen del življenja. Težava nastane, če se omenjene poškodbe celijo počasi. Proces celjenja ran je odvisen od "imunskih celic". Če je vaš imunski sistem šibek, se tudi vaše rane obnavljajo počasneje.

Nenehna utrujenost

Če poskrbite za zadostno količino spanca, a ste vseeno izčrpani, je eden od možnih razlogov tudi šibek imunski sistem. Vaše telo poskuša prihraniti energijo, da spodbudi vaš imunski sistem, da se lahko bori proti mikroorganizmom. Zaradi tega imate manj energije oziroma se počutite utrujene.

Pogoste okužbe in vnetja

Če opazite, da ste veliko bolj podvrženi okužbam in vnetjem, obstaja tudi velika verjetnost, da je vaš imunski sistem oslabljen. Vnetja ušes, pljučnica, vnetja sinusov, pogosto jemanje antibiotikov... Vse to so lahko znaki, da imate šibek imunski sistem.

Šibek imunski sistem je deloma odvisen od genetike, starosti ter ostalih dejavnikov, na katere nimamo vpliva, veliko pa lahko storimo tudi sami. Da bi okrepili imunski sistem, poskrbite za zdrav življenjski slog, zadostno količino spanca, uravnoteženo prehrano in redno gibanje.

Vir: penmedicine.org