To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet

14. 11. 2018
Deli
To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet (foto: Profimedia)
Profimedia

Mešanica cimeta in medu je zelo okusna in zdrava. Njune blagodejne učinke poznamo že stoletja.

In za razliko od nekoč, ko je bilo zanju treba odšteti celo premoženje, sta danes cenovno dostopna praktično vsakomur. Priporočljiv recept: vsak dan pol ure pred zajtrkom ali pa pred spanjem spijte mešanico dveh dcl vode, 1 čajne žličke medu in 1/2 čajne žličke cimeta.Kako nam torej med in cimet koristita? 

Upočasnjujeta staranje

Med je poln močnih antioksidantov. Priskrbite si smrekovega, cvetličnega, kostanjevega ... Le naj bo iz preverjene domače pridelave.

Tudi cimet vsebuje številne lovilce prostih radikalov. In prav antioksidanti upočasnjujejo staranje. Priporočljivo je kupovanje cimetovih palčk namesto že mletega cimeta. Trd ali v prahu, pazite, da ni pretemne barve ali sumljivega izvora. Najboljši cimet je cejlonskega porekla.

Pozitivno vplivata na delovanje srca

Med vsebuje polifenole, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov in srčnih obolenj.

Cimet zmanjšuje raven slabega holesterola.

Delujeta proti okužbam

Med je naravni antibiotik, vsebuje namreč beljakovino defenzin-1 in encim glukozo oksidazo, oba pa uničujeta bakterije.

Cimet dokazano preprečuje virusna, bakterijska in glivična vnetja. (Več ... )

Pripomoreta k izgubi telesne teže

Beli in rjavi sladkor nadomestite z medom. Med se v primerjavi s sladkorjem počasneje absorbira in tako ne pripomore k hitremu porastu inzulina (ne obremeni trebušne slinavke v tolikšni meri, kot bi jo sladkor). Približno 17% medu sestavlja voda, preostanek pa fruktoza in glukoza.

Cimet naj bi prav tako zniževal raven glukoze v krvi. Ne moremo ga sicer jemati kot zdravilo proti sladkorni bolezni, toda kot preventivno prehransko dopolnilo nam v zmernih količinah dolgoročno lahko koristi.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren