Učinkovita pomoč ob senenem nahodu!

17. 3. 2010

Vsa Slovenija se po dolgi zimi veseli cvetočih cvetlic, sončnih žarkov in petja ptic. Prav vsa Slovenija? Na žalost ne. Za veliko število alergikov na pelod se začenja trpljenje z dolgotrajnim nahodom, napadi kihanja in srbečimi očmi.

Strokovnjaki prav za to pomlad svarijo pred ekstremnimi količinami pelodov breze. Pogosto neopazen lažni alarm imunskega sistema na dejansko nedolžne pelode žitaric, trav in dreves na srečo ni več neozdravljiv in neizbežen. Obstaja namreč kar nekaj možnosti za premagovanje tovrstnih alergij. V nekaterih primerih celo za vekomaj.

Športanje ob pravem času

Alergični prebivalci mest morajo telesne aktivnosti opravljati v zgodnjih jutranjih urah, športno aktivni podeželani pa lahko temu namenijo večerne urice.

Takojšnja pomoč

Povzročitelj alergijskih simptomov je telesu lastna snov histamin. Za hitro pomoč poskrbijo učinkovine, kot sta azelastin ali levocabastin. Te tako imenovane antihistaminike lahko kupite v lekarni v obliki kapljic za oči ali nosnih pršil.

Pri težjih težavah je boljši kortizon (le na recept). Deluje sicer počasneje od antihistaminikov, a z močnejšim antialergijskim učinkom. Moderni kortizonski preparati so na voljo tudi v obliki kapljic ali pršil. Z lokalno uporabo ne prodrejo skozi kožo, zato so stranski učinki, kot je utrujenost, razmeroma redki.

Zdravljenje alergije

Boljša kot vsaka potlačitev simptomov je 'prilagoditev' pelodom. Najpogosteje se uporablja specifična imunska terapija (hiposenzibilizacija). V čem je skrivnost? Z nadzorovano konfrontacijo s snovjo, ki povzroča alergijo, telo izloča pojemajoče in protivnetne snovi.

Ta vrsta zaščitnega cepljenja je na voljo za skoraj vse vrste pelodov. Terapija se navadno začne pozimi in traja tri leta. Novo na področju imunskih terapij: namesto večtedenske porazdelitve pacient dobi tri injekcije v enem dnevu.

Če telo reagira občutljivo le na trave, lahko za imunizacijo poskrbite tudi s posebno cepilno tableto. Na trg naj bi kmalu prišla tudi tableta proti alergijam na hišni prah in breze.

Alternativna medicina

Kadar ni mogoče uporabiti običajnih zdravil – recimo med nosečnostjo ali imunskimi boleznimi – se je zelo izkazala tudi akupunktura ušes.

Indijski pljučnik je zelo znana zdravilna rastlina ajurvedske medicine s pomožnimi, antialergijskimi lastnostmi.

Akupresura: nadležno draženje na kihanje lahko odpravite tudi sami – z obema kazalcema nekaj minut nežno masirajte akupresurno točko levo in desno od nozdrvi.

Izogibanje pelodom

Najbolje bi seveda bilo, da bi se 'svojim' pelodom izognili s pobegom na morje ali pa v hribe. Če pa ne gre: preden se odpravite spat, si iz las izperite pelode, nos pa očistite s slano vodo. Če se le da, si oblek ne slačite v spalnici.

Perila ne sušite na prostem. Prah sesajte vsak dan oziroma ga obrišite z vlažno krpo. Na podeželju stanovanje zračite zvečer, v mestu pa zgodaj zjutraj.