Ulkus

19. 1. 2011
Deli
Ulkus

Želodčna vsebina kvarno deluje na požiralnik, zato je pravi čudež, da ne razžre želodca. Zakaj? Zaradi zaščitne prevleke želodčne sluznice. Ampak to zaščito lahko marsikaj omaje. Pitje enormnih količin kave, nenadzorovano goltanje aspirina ali okužba z bakterijo Helicobacter pylori – vse to jo lahko zagode sluznici in povzroča nastanek dober centimeter velikih lukenj v želodcu, predvsem pa v dvanajstniku (delu prebavne cevi, ki sledi želodcu).

Znebite se bakterije

Imate v želodcu bakterije, imenovane Helicobacter pylori? Do 90 % okuženih s to bakterijo ne ve, da jo gostijo, čeprav v želodcu naredi veliko opustošenje.

V nemški raziskavi so 5000 ljudi testirali, ali so nosilci bakterije. Tiste, ki so imeli pozitivne teste, so zdravili z antibiotiki. Pojavnost ulkusa se je v naslednjih dveh letih zmanjšala za dve tretjini. Najhujši zaplet ulkusne bolezni je krvavitev, ki je smrtna v desetih odstotkih.

Med populacijo z visokim tveganjem lahko eradikacija bakterije (tako se strokovno reče zdravljenju, ki pobije vse bakterije) preprečuje nastanek želodčnega raka. Obstajajo različni testi za odkrivanje bakterije v želodcu. O tem se je najboljše pozanimati pri svojem osebnem zdravniku.

Jejte vitamin C

Nadležnih bakterij se najlaže znebite z uživanjem več vitamina C. Raziskave namreč kažejo, da imajo ljudje z višjo koncentracijo tega vitamina manj težav zaradi okužbe. Na žalost pa eden od izvrstnih virov vitamina C - naravni pomarančni sok - pospešuje nastanek in razvoj ulkusa. Zaradi visoke vsebnosti kisline. Tako da je bolje, da greste v lekarno in si kupite nadomestke vitamina C.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord