Ustrezna zaščita pred soncem za športnike

15. 7. 2010

Tudi za športnike obstajajo prilagojene kreme in geli za zaščito pred soncem.

Redna športna aktivnost krepi telo in ohranjanja zdravje. Z mislijo na slednje lahko športniki in rekreativci, ki telesno aktivnost izvajajo na prostem, zlahka prezrejo pomembnost zaščite pred soncem. Sončenje ni samo ležanje na plaži z namenom pridobivanja porjavele polti, pač pa vsaka aktivnost na prostem, ki v končni fazi vodi v porjavitev kože.

»Uporaba krem z zaščitnimi faktorji večinoma ni priljubljena, predstavlja nekakšno neprijetno obveznost, ki se ji Slovenci še vedno radi izognemo ali nanjo prehitro pozabimo. Žal preživljaje prostega časa in športnih aktivnosti na prostem ne more miniti brez posledic za kožo, ki si jih nihče ne želi,« pojasnjuje dermatolog Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog Derma centra Maribor.

Sonce zmeraj pusti posledice v koži, ki prostemu očesu sprva niso vidne, s ponavljanjem porjavitve in/ali sočnih opeklin pa so posledice vidne kot fotostaranje kože. Pojavijo se rjave lise, drobne žilice in rdečine kože, koža se tanjša, poveča se število kožnih izrastkov in poveča se pojavnost kožnega raka.

Pri športnih aktivnostih in delu na prostem pride v poštev uporaba vodoodpornih zaščitnih faktorjev v obliki gela ali kreme gela. Te mazilne podlage športnikom najbolj ustrezajo, saj po nanosu kožo prijetno hladijo, se ne lepijo na dlake in oblačila ter zaradi visoke vodoodpornosti ne tečejo npr. s čela v oči oziroma se zaradi vlage njihov zaščitni učinek ne zmanjša.

»Vsekakor mora biti frekvenca nanosa zaščitnih krem oziroma gelov pogosta, vsaj na okoli dve uri ali še pogosteje. Posebno pozornost moramo posvetiti tudi zadostni, temeljiti in enakomerni porazdelitvi zaščitne kreme ali gela po celotni koži. Dobro je vedeti, da se je ponovno treba namazati po vsakem kopanju, saj se na primer po brisanju z brisačo odstrani 80 % zaščitnega faktorja,« še dodaja dermatolog Sandi Luft.

Kreme z zaščitnimi faktorji so tako pomemben steber zaščite pred soncem, ki se mu ne smemo odreči ali izogniti.

Dermatologi priporočajo, da se športniki in tudi vsi drugi izognejo dejavnosti na prostem v času najmočnejšega sončnega sevanja, to je v Sloveniji med 11. in 16. uro.

Uporaba zaščitnih krem ni dovolj

A uporaba zaščitnih krem ni zadostna zaščita, saj se z njimi zaščitimo le pred sončno opeklino, ne pa popolnoma tudi pred negativnim vplivom na imunski sistem kože, fotostaranjem in kožnim rakom.

Prav tako je v času izpostavljenosti soncu pomembna uporaba pokrival, sončnih očal z ustrezno zaščito in oblačil, ki morajo biti, če so narejena iz naravnih materialov, gosto tkanine, od umetnih materialov pa ima prednost poliester, ki najbolj odbija UV žarke, obstajajo pa tudi tkanine, ki imajo vgrajene zaščitne filtre. V primeru, da iščemo oblačila z zaščitnimi filtri, morajo ta imeti ustrezno deklaracijo oz. označen ultravijolični filter vsaj 40 ali višji.

Več o zaščiti pred soncem so v Združenju slovenskih dermatovenerologov v okviru Dneva zaščita pred soncem zapisali tudi na spletni strani www.zascitapredsoncem.si, kjer v teh dneh s podpornikom projekta Eucerinom ponujajo različne brezplačne vzorce sredstev za zaščito pred soncem, prilagojene posameznikovi koži in njegovim navadam.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri