Video: Pregled pri dermatologu

16. 7. 2008

Koža je največji človeški organ. Na našo srečo je vidna, zato si jo lahko sami pregledamo v celoti in na njej opazujemo spremembe.

Na kožo najbolj deluje UV-sevanje, ki se ga žal ne zavedamo, saj zanj nimamo posebnega čutila, vendar pa na koži povzroča številne škodljive učinke:

  • sončne opekline pri intenzivnem izpostavljanju soncu,
  • zelo zaželeni zagoreli ten kože pri postopnem izpostavljanju soncu,
  • različne fototoksične (fotoalergijske) učinke.

Vse bolj postajajo znani tudi številni odloženi učinki, kot je pojavljanje različnih prekanceroz ali predrakavih stopenj, pospešeno staranje kože (fotostaranje) in različne vrste kožnega raka, med katerimi je najpogostejši nemelanomski rak. V Sloveniji imamo na leto že okrog 1500 primerov prijavljenega nemelanomskega raka, medtem ko številni primeri, zlasti začetni, niso prijavljeni.

Vedno pogostejši je tudi pigmentni rak kože, t. j. rak, ki vznikne iz pigmentmnih celic (melanocitov) v koži in mu po domače rečemo črni rak ali melanom. Ta je še posebej nevaren, ker lahko že pri majhnih debelinah primarnega tumorja daje zasevke v življenjsko pomembne notranje organe in lahko človeka tudi ubije.

Samopregledovanje kože je nujno potrebno

Da bi se izognili najhujšemu, je smiselno, da svojo kožo poznamo. Svojo kožo bomo poznali samo, če se bomo večkrat pregledali.

Dermatologi svetujejo samopreglede:

  • ljudje s številnimi pigmentnimi znamenji na koži bi morali svojo kožo pregledati vsak mesec,
  • ljudje z majhnim številom pigmentnih lis pa naj bi si kožo pregledali vsaj na dva do tri mesece.

Vsak človek naj bi vsaj enkrat v življenju obiskal dermatologa!

V videu si oglejte, na katera pigmentna znamenja morate biti še posebej pozorni pri samopregledovanju in kako poteka pregled v dermatološki ambulanti!