Vpliv poletne vročine na naše zdravje

3. 8. 2012

Čeprav se nam zdijo opozorila zdravnikov glede previsokih temperatur pretirana, lahko te resno ogrozijo naše zdravje. Ni treba zganjati panike, a vseeno bodite odgovorne do svojega telesa.

Če spremljamo naravo in njeno delovanje, potem nam je jasno, od kod takšni vročinski vali, in ni čudno, da ima vedno več ljudi zaradi visokih temperatur zdravstvene težave.

In dokler čakate vsaj malce dežja, si preberite o posledicah poletne vročine, kako se pred njo zaščititi in kaj lahko naredimo preventivno.

Da bi se vzpostavilo ravnotežje med ustvarjanjem in oddajanjem toplote, telo vzdržuje temperaturo v bioloških mejah, brez obzira na zunanje dražljaje v obliki visokih ali nizkih temperatur. Ko pa temperatura hitro naraste, naše telo nima časa za prilagoditev, ki je potrebna, da bi v takšnih razmerah lahko delovali. Ta nesposobnost prilagoditve lahko privede do kolapsa, toplotne izčrpanosti, sončarice, krčev in toplotnega udara.

Toplotni kolaps

Kolaps se zgodi zaradi visokih temperatur, pregretja in dehidracije organizma. Prepoznamo ga po prekomernem znojenju, hladni in vlažni koži ter šibkem srčnem utripu. V tem stanju se velikokrat pojavi tudi vrtoglavica in izguba zavesti. Če pa se na vse to vežeta še nizki tlak in hipoglikemija, potem je to zagotovo vročinski kolaps.

Takšno stanje pa lahko rešimo tudi brez zdravila. Osebo, ki doživi kolaps, je treba odpeljati na sveži zrak ali v hladen prostor in ji dati tekočino. Oseba mora počivati vsaj 30 minut.

Kolaps se zgodi velikokrat in ga včasih niti ne zaznamo. 99 odstotkov ljudi, ki pokliče rešilni avto zaradi previsokih temperatur, pravzaprav doživi kolaps.

Sončarica

Sončarica je neke vrste vročinski udar, ki se začne z močnim glavobolom in visoko telesno temperaturo. Kože je suha, temperatura pa raste. Lahko se pojavita tudi bruhanje in izguba sluha.

Takšno osebo je treba dati v ležeči položaj v hladen prostor. Piti mora veliko tekočine, poklicati je treba zdravnika. Sončarica je posledica direktnega nastavljanja soncu.

Vročinski krči

Bolj zapletena posledica vročine so vročinski krči, ki poleg simptomov kolapsa povzročijo tudi krče v mišicah. To je običajno signal za organizem, da ni dobil dovolj soli, saj poleg vode telo med znojenjem izgublja tudi to. Postopek okrevanja je enak kot pri kolapsu, a obvezno mora oseba zaužiti tudi nekaj slanega, najbolje juho.

Vročinska izčrpanost

Še težja motnja od vročinskih krčev je vročinska izčrpanost, ki nastane zaradi predolgega nastavljanja soncu. Posledice takšne izčrpanosti pa niso tako mile, saj lahko pokvarijo delovanje centralnega živčnega sistema, kar lahko privede do bruhanja in delirija.

Če trpite za vročinsko izčrpanostjo, potem morate v bolnišnico, kjer dobite infuzijo.

Vročinski udar

Vročinski udar nastane, ko se telo pregreje v zelo kratkem času. Najbolj viden simptom je podivjana telesna temperatura, katera se lahko povzpne tudi na 43 stopinj Celzija.

Pospešen pulz, suha koža, padec krvnega tlaka in vrtoglavica so prav tako pokazatelji, da govorimo o vročinskem udaru. Nujne so zdravniška oskrba in različne raziskave. Včasih se lahko pojavi celo smrt, saj je telo tako dehidrirano, da prenehajo delovati ledvice. To je še predvsem pogosto pri otrocih in starejših ljudeh, ki so v teh temperaturah še posebej ranljive.

Iz Lise