Vzroki za prezgodnjo puberteto

13. 11. 2011

S psihološkega vidika je vprašljivo, ali se lahko deklice z miselnostjo otroka, ujete v ženskem telesu, ukvarjajo s spolnimi predlogi moških ali fantov ali se soočajo s svojimi zaradi hormonov podivjanimi čustvi in spolnimi impulzi.

Zadnja študija o tem, ali dekleta prihajajo v puberteto prej, kaže, da je verjetneje kot v preteklosti, da se prsi pri dekletih začnejo razvijati pri sedmih ali osmih letih.

Številna podobna poročila v zadnjem desetletju so povzročila skrb, da dekleta dosegajo puberteto veliko hitreje kot nekoč, in vprašanja, zakaj se to dogaja. Veliko vlogo naj bi igrala naraščajoča stopnja debelosti, ker telesna maščoba proizvaja spolne hormone. Nekateri raziskovalci so prepričani, da kemikalije, ki oponašajo učinek estrogena, tudi pospešujejo pojav pubertete, a za to trditev ni dokazov.

Zgodnja pubertetata nastopi s prvo menstruacijo – je skrb vzbujajoča tako zaradi zdravstvenih kot psiholoških razlogov. Študije namreč kažejo, da zgodnja puberteta nekoliko poveča možnosti za nastanek raka na prsih, verjetno zato, ker pomeni daljšo izpostavljenost hormonoma estrogenu in progesteronu, ki lahko povzročata nekatere tumorje. S psihološkega vidika je vprašljivo, ali se lahko deklice z miselnostjo otroka, ujete v ženskem telesu, ukvarjajo s spolnimi predlogi moških ali fantov ali se soočajo s svojimi zaradi hormonov podivjanimi čustvi in spolnimi impulzi.

Čeprav zadnja študija ni proučevala starosti ob nastopu prve menstruacije, je rast prsi tudi znak izpostavljenosti hormonov. "Naša analiza je jasno pokazala, da so udeleženke v puberteto vstopile prej, kot smo pričakovali," je povedal doktor Frank Biro, avtor študije iz otroške bolnišnice v Cincinnatiju. Študija je vključevala 1.239 deklet, starih od šest do osem let.

Če obstaja idealna starost za začetek pubertete, nihče ne ve, kakšna je, meni zdravnica Marcia Herman-Giddens, raziskovalka z univerze Severna Karolina. Dekleta potrebujejo določeno stopnjo telesne maščobe, da dobijo prvo perilo, pri podhranjenih ali bolnih dekletih pa lahko puberteta zapozni.

Krivci za zgodnjo puberteto

Glavni krivec za prezgodnjo puberteto je brez dvoma prehrana, ki se je v zadnjih desetletjih močno izboljšala od tiste, ki so jo jedli naši predniki. In dobra hrana deluje tudi na zgodnejše delovanje hormonskega 'stroja'.

A kdaj lahko za puberteto rečemo, da je prišla prezgodaj?

Če se spolni razvoj začne pred osmim letom pri deklicah in pred devetim letom pri dečkih, govorimo o prehitrem spolnem razvoju. Pri obeh spolih je očitna zelo hitra rast, pri deklicah je prvi vidni znak rast prsi, redkeje tudi poraščenost, pri dečkih pa je to povečanje testisov. Pri deklicah se postopno lahko opazi tudi nabiranje maščobnega tkiva na bokih in pojav menstruacije, pri dečkih pa povečanje mišične mase in sprememba barve glasu.

Kateri so vzroki?

Prezgodnja puberteta se celo do šestkrat pogosteje pojavlja pri deklicah, v 10 odstotkih je za to prehitevanje kriv tumor v srednjem živčnem sistemu. Pri dečkih je ta številka veliko večja, saj je tumor vzrok za prehitro puberteto kar v 50 odstotkih. Možni krivec za hitro spolno dozorevanje je tudi genetska zasnova: v 30 odstotkih imajo deklice mamo, babico ali teto, ki so prav tako preletele faze razvoja. Študije v zadnjih letih kažejo, da svoj delež krivde nosijo tudi stvari, ki nas obdajajo vsak dan: praški, plastika, umetna gnojila (pesticidi) vsebujejo sestavine, podobne estrogenu, ki je lahko vzrok za zgodnjo puberteto.

Kdaj moramo ukrepati

Starši bi morali zelo pozorno spremljati razvoj svojih otrok, zlasti deklic pri sedmih letih in kakšnem letu več, ki kažejo prve znake spolnega dozorevanja. Posebno bodite pozorni na tri znake: povečanje prsi, pojav sramnih dlak ter dlak pod pazduho. Pri dečkih je treba spremljati povečanje spolnih organov, rast sramnih dlak ter dlak pod pazduho.

"Starši bi se morali oglasiti na pregled, če opazijo, da njihov otrok prehitro spolno dozoreva. Pri otrocih, ki hitro spolno dozorijo, se hitreje konča tudi rast, zato so ponavadi manjši. In ker ni ravnovesja med telesno in mentalno zrelostjo, se lahko pojavijo tudi psihosocialni problemi. Preiskave bodo pokazale, kakšna je raven koncentracije hormonov v krvi, opravili bodo tudi pregled kosti, jajčnikov ..." je povedal pediater dr. Dumič.

Zdravljenje traja nekaj let. Otrok enkrat mesečno dobi injekcijo s hormoni, ki zaustavljajo prehiter spolni razvoj in prehitro rast, tako da dosežejo določeno zrelost in tudi primerno višino.

Dečki, ki odraščajo brez očeta, prej vstopijo v obdobje pubertete

V nedavni študiji, ki so jo izvedli na London School of Economics, so raziskovali, kakšna je povezava z doseganjem pubertete. V študiji je sodelovalo 9.500 moških, ki so bili rojeni leta 1958. Izsledke raziskave so objavili v strokovni reviji s področja biologije, ki jo izdaja britanska Kraljeva družba. Izsledki omenjene študije so pokazali, da so dečki, ki so jih očetje zapustili pred dopolnjenim sedmim letom starosti, prej dosegli puberteto, kot tisti, ki so živeli z obema staršema. Še več – dečki, ki so ostali brez očeta, preden so dopolnili sedem let, so, v nasprotju z dečki, ki so živeli z obema staršema, v sedmih odstotkih postali očetje pred dopolnjenim 23. letom starosti.

Zgodnja puberteta in agresivnost

Zgodnji nastop pubertete je pri nekaterih dekletih povezan z agresivnim obnašanjem. Raziskovalci so preučevali 330 petošolk in ugotovili, da imajo dekleta, ki so zgodaj vstopila v puberteto, v povprečju večje možnosti za agresivno obnašanje (pretepanje, izzivanje, obrekovanje …).

Agresivna so bila predvsem dekleta, ki so trpela zaradi šibke povezanosti s starši. To pomeni, da starši niso dovolj skrbeli zanje, da se z njimi niso pogovarjali o težavah ter slabo nadzirali njihove prihode in odhode. Skrbni in zavzeti starši lahko zaščitijo svoje hčere pred vedenjskimi motnjami, ki utegnejo spremljati zgodnjo puberteto. Starši bi se morali zavedati, kako stresno je preživljanje pubertete, zlasti za dekleta, ki dozorijo prej kot vrstnice.

  • Znanstveniki so ugotovili, da se v povprečju pri dekletih prsi razvijejo že pri starosti devet let in deset mesecev, kar je skoraj leto dni prej, kot je bilo ugotovljeno v raziskavi leta 1991. Razloge za ta fenomen bo treba še raziskati, povezujejo pa ga z nezdravimi življenjskimi navadami in izpostavljenostjo kemikalijam v prehrani.
  • Dekleta se v teh še osnovnošolskih letih niso pripravljena spoprijeti s spolnim razvojem, zgodnja izpostavljenost spolnim hormonom pa bi lahko povečala tveganje za raka na dojki, so zaskrbljeni znanstveniki.
  • Hitrejše vstopanje v puberteto lahko pomeni daljšo izpostavljenost estrogenu, ki je dejavnik pri razvoju raka na dojki, povezujemo pa ga tudi z razvojem nekaterih srčnih bolezni.
  • Za motnjo spolnega razvoja so odgovorne številne kemikalije, še posebej bisfenol-A, plastika, ki se uporablja za izdelavo stekleničk za dojenčke.
  • Eden od vzrokov zgodnje pubertete bi lahko bila tudi prehrana. Današnji otroci jedo več, kot so jedle predhodne generacije, kar se pozna tudi na njihovi telesni teži, ki v številnih primerih kaže na prenajedenost.

iz revije Lisa