Zakaj ne bi smeli uporabljati hotelskega sušilnika za lase

Zakaj ne bi smeli uporabljati hotelskega sušilnika za lase (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2022

Nihče ne želi na dopust nositi nepotrebnih predmetov. 

Razen oblačil in nujnih potrebščin, kot so zobna ščetka, dezodorant, seveda denar, dokumenti in mobilni telefon ter polnilec, druge stvari raje pustimo doma. Celo za likalnik, gel za prhanje in šampon dandanes poskrbijo hoteli. V najslabšem primeru lahko po zadnje skočimo v trgovino, ko prispemo na destinacijo. 

Ena stvar, ki jo ljudje le redko vzamejo s seboj na dopust, je tudi sušilnik za lase. Precej neroden je in v kovčku zavzame čisto preveč prostora. A kot kaže raziskava, bi to lahko bila napaka. 

Profimedia

Študija, ki jo je za ABC izvedel mikrobiolog Chuck Gerba, strokovnjak za mikrobe, je namreč pokazala, da se je hotelskem sušilniku za lase morda bolje izogniti. 

Dr. Chuck Gerba je preveril čistočo devetih hotelskih sob v Los Angelesu, ki nosijo tri, štiri ali pet zvezdic. V vseh sobah so bili vzeti brisi z devetih enakih predmetov.

Odkril je, da so hotelski sušilniki za lase eden najbolj umazanih predmetov v sobi. Nekateri celo bolj od straniščne školjke. Najverjetnejši razlog: čiščenje sušilnikov ni obvezno opravilo za hotelsko čistilno osebje, tako kot je čiščenje in razkuževanje stranišč.  

Kot pravi mikrobiolog, očitno obstajajo stvari, ki jih lahko narediš s sušilnikom za lase, za katere se ne zavedam, ker so bili nekateri res polni klic. 

Sušilnik za lase seveda ni edini takšen predmet v hotelski sobi.

Na seznamu so tudi ...
Profimedia
  • stikala za luči,
  • daljinci,
  • ključi in
  • meniji, ki se jih redno dotika ogromno ljudi, pa sicer niso videti umazani. 

Drugo mesto, kjer se lahko skriva kar precej mikrobov, je vedro za led. V enem hotelu je imelo vedro petkrat večje število mikrobov, kot je še sprejemljivo.

Potem so tu še stoli v hotelski sobi, kot je za revijo Bustle razkril nekdanji menedžer hotela. Preden sedete, stol z nečim prekrijte, svetuje. 

Pogosto pa se izpusti oz. redkeje čisti in pere tudi aparat za kavo, posteljno pregrinjalo in okrasne blazine. 

Če pa se odločite, da boste določen predmet očistili sami, dr. Gerba svetuje nekaj previdnosti pri uporabi svojih razkužil in čistilnih pripomočkov. Zlasti kaj brišete in s čim brišete, ker lahko sicer mikrobe le razneste po drugih površinah.

Seveda se mikrobom ne moremo povsem izogniti. So del našega ekosistema. Vendar pri tistih najbolj očitnih predmetih ne bo škodilo, če smo previdni. Nekateri mikrobi, denimo fekalni koliformi in MRSA lahko povzročijo resne okužbe.