Zeleni čaj preprečuje karies

Zeleni čaj preprečuje karies (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 8. 2014

Priljubljena osvežilna in poživljajoča pijača ščiti pred številnimi boleznimi. Znanstveniki med drugim ugotavljajo, da pomaga tudi v boju proti najbolj razširjeni epidemiji moderne dobe - zobni gnilobi.

Izraelski znanstveniki so pod drobnogled vzeli 18 različnih študij in ugotovili, da je zeleni čaj odličen borec proti kariesu, da odpravlja zadah iz ust in zmanjšuje možnost za nastanek raka v ustni votlini.

Sodeč po raziskavi, objavljeni v časopisu Archives of Oral Biology, gre te učinke pripisati polifenolom, ki so sicer zelo dober zaščitnik pred oksidacijskim stresom, delujejo pa tudi antibakterijsko in preprečujejo vnetja.

V čaju bomo našli še flavonoide, tanin, kofein, vitamine in druge sestavine, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje.

Kako zeleni čaj poskrbi za zdravje zob

1. Preprečuje zobno gnilobo

Ker čaj vsebuje snovi, ki delujejo antibakterijsko, zmanjšujejo kislost sline in preprečujejo nastanek zobnih oblog, je seveda zelo koristno "orodje" pri preprečevanju zobne gnilobe.

Nedavna študija znanstvenikov iz Egipta je pokazala, da že 5-minutno spiranje ustne votline z zelenim čajem močno zmanjša število bakterij in kislost.

2. Zdravi dlesni

Zeleni čaj poskrbi tudi za zdrave dlesni, je pokazala Japonska študija, v kateri je sodelovalo skoraj 1000 moških.

Tisti, ki so redno pili zeleni čaj, so imeli bolj zdrave dlesni in manj krvavitev, kot tisti, ki te navade niso imeli.

Tudi nemška študija je pokazala podobe pozitivne rezultate, pri posameznikih, ki so dnevno uživali zeleni čaj.

3. Manj možnosti za izgubo zob

Povsem logično je, da bodo snovi, ki preprečujejo karies in bolezni dlesni, ohranile vaše zobe še dolgo zdrave. Vseeno pa obstaja raziskava, ki poroča, da so moški in ženske, ki so spili skodelico ali dve čaja na dan, dlje časa obdržali svoje naravne zobe.

4. Preprečuje raka

Antioksidanti in druge pozitivne lastnosti zelenega čaja ščitijo tudi pred poškodbo celic in rakavimi obolenji.

V neki raziskavi so bolnikom s predrakavimi spremembami v ustih in grlu, dali ekstrakt zelenega čaja, kar je upočasnilo napredovanja bolezni. Neka druga študija, ki so jo opravili na živalih, je prav tako pokazala, da sestavine v čaju zavirajo rast rakavih celic.

5. Preprečuje zadah

Zeleni čaj pomaga tudi pri zadahu iz ust. Zakaj? Po vsej verjetnosti zato, ker uničuje bakterije, ki so navadno vzrok za slab zadah.

Da bi se prepričali o učinkovitosti zelenega čaja pri preprečevanju ustnega zadaha, so na Univerzi Britanske Kolumbije naredili preizkus.

Pri posameznikih so po tem, ko so ti zaužili zeleni čaj v obliki prahu in pri posameznikih, ki so zaužili druge snovi ter snov, ki naj bi domnevno pripomogla k slabemu zadahu, izmerili število bakterij, ki z razmnoževanjem proizvajajo smrdljive žveplove spojine.

Zeleni čaj je prekosil celo meto, žvečilni gumi in peteršilj.

Foto: Shutterstock

Preberite tudi: Vse o zelenem čaju