25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Živila, ki povzročajo vnetje

Živila, ki povzročajo vnetje (foto: Profimedia) Profimedia
24. 6. 2014

Vnetje je popolnoma naravna reakcija telesa na poškodbo, alergijo, infekcijo... Kakor hitro smo prizadeti, naše telo odreagira z vnetjem, da nas zaščiti. Težava se lahko pojavi, ko postane ta odziv preveč aktiven.

Znanstveniki temu pravijo kronično vnetje, v zadnjem času pa se ga drži tudi vzdevek 'tihi ubijalec', saj pogosto ostane neopaženo.

Živila, ki povzročajo vnetja

Hrana, ki lahko povzroča vnetja, je rdeče meso, sladkor, bela moka in nekateri mlečni izdelki, zato se jih pri pogostih vnetjih izogibajte. Vnetja povzročajo tudi toplotno obdelana, karamelizirana, ocvrta, pečena ... živila, ki so polna AGE-jev.

AGE-ji (angl. Advanced Glycation End-products) so končni produkt glikacije. Ti se oblikujejo, ko sladkorji in maščobe reagirajo z beljakovinsko molekulo, zaradi česar se sestava ireverzibilno spremeni ter prilepi na različne dele telesa, kjer omejuje nemoteno delovanje telesnih funkcij.

AGE-ji povečujejo vnetje in oksidacijo, kar povzroča staranje ter bolezni, povezane s staranjem – srčno-žilne bolezni, bolezni možganov (kot je Alzheimerjeva bolezen), bolezni kosti in sklepov, bolezni kože, bolezni ledvic, kot tudi odpornost na inzulin, anemijo in rakava obolenja.

Slednje je pokazala tudi raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Južni Karolini. Dr. Susan Steck, avtorica študije, pravi, da je pri ljudeh, ki se pogosto prehranjujejo s predelanimi živili in živili z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, do štirikrat več verjetnosti, da bodo zboleli za rakom na prebavilih.

Kaj lahko naredite

Izberite hrano, ki se bojuje proti vnetju. To so živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov, kurkumin in maščobne kisline omega 3.

Izberite ribje olje, kurkumo in jo zmešajte s sokovi, jajci in rižem. Med menstruacijo ženskam priporočajo fižol, semena in zeleno solato.

Med naravna protivnetna sredstva sodijo tudi laneno olje in orehi, jagodičevje, zeleni čaj, citrusi in paradižnik.

Foto: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri