Preverite, koliko so stara vaša ušesa

Preverite, koliko so stara vaša ušesa (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 4. 2014

Od vseh čutil je uho najbolj obremenjeno. Slušni organ uporabljamo nenehno, njegovo delovanje pa se nam zdi povsem samoumevno. Toda kaj, če ga iz ravnotežja spravita hrup in stres?

Če sluh primerjamo z zmogljivostjo tehtnice, lahko slišimo glasnost od enega miligrama do tisoč ton. Zdravo uho lahko v tisočinki sekunde utiša ali okrepi, posreduje ali predela in tudi tridimenzionalno šifrira zvočne valove od 20 do 20.000 hercev.

Težava se skriva v tem, da naš slušni sistem obremenjujeta tako stalno naraščajoč hrup cestnega prometa kot tudi glasna glasba v nočnih lokalih. Temu se pridružuje še moderno stalno poslušanje predvajalnikov, in sicer tja do 107 decibelov. Že 15-minutno poslušanje 100 decibelov je preveč za uho.

Vsemu temu se nato pridruži še povečana psihična napetost v službi in doma, kar še posebej prizadene ženska ušesa. Posledice se kažejo v naraščajoči naglušnosti, pa tudi šumenju v ušesih in vrtoglavici.

Sluh se slabša tudi s starostjo

Starejši ljudje začnejo slabše slišati zaradi zmanjšane sposobnosti tako imenovanega polža, dela ušesa, ki sprejema zunanje dražljaje in te mehanske vibracije spreminja v električni signal, ki ga možgani lahko zaznajo.

Koliko pa so stara vaša ušesa?

Ste slišali vse?

Če slišite:

  • 12.000 Hz - mlajši od 50 let
  • 15.000 Hz - mlajši od 40 let
  • 16.000 Hz - mlajši od 30 let
  • 17.000-18.000 Hz - mlajši od 24
  • 19.000 Hz - mlajši od 20

Ali lahko sluh izboljšamo?

Samega sluha sicer ne moremo izboljšati, saj notranje uho nima sposobnosti obnavljanja, tako kot imata to na primer koža in jetra, lahko pa ga izostrimo. Ena od možnosti je, da "izključimo" preostala čutila, ki bi utegnila motiti našo pozornost.

Če si, na primer, "ukrademo" vid, se moramo zanesti na ušesa in na ta način iz okolja dobiti čim več informacij. V tem primeru hkrati treniramo tudi možgane, saj morajo ti informacije razumeti.

Ko boste naslednjič gledali televizijo, zaprite oči in se osredotočite le na glasove, ki jih slišite. Ali lahko na podlagi njihove modulacije ugotovite, kaj se dogaja?

Ne izpostavljajte se hrupu

Vam je potem, ko ste pokosili travo z električno kosilnico, še nekaj časa šumelo v ušesih? Tako se vam slabša sluh.

  • Prvo in osnovno pravilo

Če hrupa s svojim vpitjem ne morete preglasiti, potrebujete zaščito za ušesa. Pri delu z raznimi stroji, kot je na primer kosilnica, pa tudi na hrupnih koncertih in v diskotekah bi si morali ušesa zaščititi s čepki.

Foto: Shutterstock