Preverite znake pomanjkanja cinka!

Preverite znake pomanjkanja cinka! (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Cink je ob železu najbolj prisoten mineral v človeškem organizmu, vzdržuje zdravo kožo, lase, zobe in nohte, ima pa tudi pomembno vlogo in vpliv na libido in delovanje imunskega sistema.

Znaki, da vam primanjkuje cinka, so pogosti herpesi, odpadanje las, rumeni zobje …

Cink potrebujemo za dejavnost več kot 300 telesnih encimov, ki sodelujejo v biokemičnih reakcijah v telesu, sintezi proteinov, proizvodnji hormonov, kakor tudi pri splošnem dobrem počutju organizma. Ne glede na to, ta pomemben mineral primanjkuje veliko ljudem. Zdravstvena organizacija je ocenila, da kar tretjini ljudi na svetu v organizmu primanjkuje cinka.

Vegani na udaru

To se najpogosteje dogaja vegetarijancem in veganom, ki imajo po navadi višjo raven fitinske kisline v telesu, saj ta zmanjšuje vpijanje cinka. Kislina je v integriranih žitaricah in stročnicah. Prav tako telo alkoholika slabše uporablja cink iz hrane, rizični pa so tudi tisti, ki imajo luskavico.
Vsekakor pa najbolj tvegajo tisti, ki ne jedo rdečega mesa, ki je najboljši vir bio dostopnega cinka v naši prehrani. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki jedo manj kot 40 gramov rdečega mesa dnevno, štirikrat večjo možnost, da trpijo za pomanjkanjem cinka, v primerjavi s tistimi, ki dnevno pojedo 70 gramov mesa.
 
Nekateri od znakov pomanjkanja cinka:

  • oslabljeni imunski sistem
  • nagnjenje k prehladom
  • počasno celjenje ran
  • utrujenost
  • nizek libido …

Vsekakor pa boste pomanjkanje cinka najprej opazili na svojem odrazu v ogledalu. Predstavljamo vam še nekaj simptomov:Imate krhke nohte z belimi pikicami

Bele pikice na nohtih so eden od bistvenih kazalnikov pomanjkanje cinka. Če vam nohti počasi rastejo, pokajo in se lomijo, je to zato, ker je za njihovo pravilno rast potrebna stabilna raven cinka v organizmu.
 
Imate pogosto herpes

Osebe, ki trpijo zaradi pomanjkanja cinka, imajo ob aftah pogosteje herpes. Vse lahko rešite z vnosom živil, ki so bogata s temi minerali, ali s pomočjo prehranskih dodatkov s cinkom.
 
Imate pege ali druge težave s kožo

Ena od dermatoloških študij je pokazala, da ima 54 odstotkov ljudi, ki imajo težavo z aknami, nizko raven cinka v organizmu. Ti ljudje imajo pogosto občutljivo kožo s pegami in ranicami, ki se težko celijo.

Kako ste lahko prepričani, da ste vnesli dovolj cinka?

Naše telo ne more hraniti cinka in ga morate zato sproti vnašati s hrano. Če ste vegan, vegetarijanec ali enostavno ne jeste dovolj rdečega mesa, je povsem možno, da potrebujejo prehranske dodatke. Tisti, ki jedo rdeče meso, naj ga zaužijejo približno 70 gramov dnevno. 
 
Najbolje je, da jeste dolgo kuhano rdeče meso, ker je bogatejše s cinkom od drugače pripravljene hrane.Vegetarijanci pa lahko ublažijo učinek fitinske kisline iz stročnic in žitaric tako, da pijejo več mleka.

Kje najdemo cink

Bogatejši viri cinka so: meso, divjačina, telečja jetra, morski sadeži, jajca in mlečni izdelki, temna čokolada, nekaj ga pa vsebujejo tudi živila rastlinskega izvora. Še posebej dober vir so ostrige. Živila rastlinskega izvora so precej slabši viri cinka, poleg tega pa njegovo absorpcijo motijo tudi fitati, ki jih najdemo tudi v rjavem in divjem rižu, ajdi, gobah (šitake), sezamovem maslu (tahini).
Kar nekaj količin cinka vsebujejo tudi oreščki, oves, otrobi in druga polnovredna žita (ječmen, pira) ter stročnice (fižol, čičerka, leča, soja ) in bučno seme, vendar so ti viri slabše razpoložljivi, zaradi vsebnosti fitinske kisline, ki lahko moti absorpcijo tako cinka kot kalcija, magnezija, bakra in železa.
Medtem ko predelani mesni in drugi živalski proizvodi ne spadajo med dobre vire cinka v prehrani.

Foto: Shutterstock