Jutranji ritual za zdravje in dobro počutje

Jutranji ritual za zdravje in dobro počutje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 12. 2016 Vir: Lisa

Glavoboli, utrujenost in slab zadah iz ust ... Stara ajurvedska zdravilna metoda prežvekovanja olja je čisto enostavna, poceni in stane le nekaj spremenjenih navad.

Burgerji, pice, pivo in gazirane pijače – ja, vsi vemo, da vse to ni ravno najboljše za naše zdravje, toda kaj, ko je taka prehrana tako vabljiva. Skrajni čas, da naredite nekaj dobrega za svoje telo. Kura s prežvekovanjem olja ni le zdrava, temveč tudi dviguje razpoloženje. Velik požirek olja dela čudeže. Toda ali res deluje in zakaj je tako popularno v zadnjem času?

Tisočletna zdravilna umetnost

Prežvekovanje olja se je prvič pojavilo v indijski ajurvedi. V prvi vrsti poskrbi za zdravo ustno higieno, saj zmanjša zobne obloge in zadržuje razraščanje slabih bakterij v ustni votlini.

Dodatno kura omogoča popolno razstrupitev telesa in pomoč pri skoraj 30 različnih zdravstvenih težavah. Med drugim glavobolu, zadahu iz ust, aknah in utrujenosti.

Ker se v naših ustih še posebej rade razširijo bakterije, glivice in strupene snovi, se moramo neredko spopadati z oblogami na jeziku, bolnimi zobmi in slabim zadahom. Če škodljive snovi predolgo ostanejo v ustih, hitro zaidejo tudi globlje v telo in povzročijo zdravstvene težave večjih razsež­nosti. Posledica so lahko prebavne motnje ali glavobol. Olje pomaga, da lahko odplavite strupene snovi in s tem tudi vzroke za zdravstvene težave.

Žvečenje olja, prežvekovanje, srkanje

Vsako jutro, še pred umivanjem zob, si v usta denite 1 žlico olja in ga 'povlecite' skozi zobe. Olje lahko žvečite, srkajte, prežvekujte ... Bistvo je, da maščoba v ustih ostane 20 minut. To je lahko pravi izziv. Vendar olje potrebuje toliko časa, da uniči bakterije vse do žepov v dlesnih. Nato ga izpljunite, si usta izperite z vodo in temeljito očistite zobe. Olja ne smete pogoltniti.

Okus olja med žvečenjem ne bo ravno najboljši, zato je priporočljivo, da izberete olje, ki vam tekne.

Kokos, sezam ali sončnica

Za prežvekovanje je primerna skoraj vsaka vrsta olja! Edini pogoj: olje mora biti kakovostno, hladno iztisnjeno in rastlinsko. V Indiji dajejo prednost sezamovemu, pri nas pa je v zadnjem času čedalje bolj priljub­ljeno tudi kokosovo olje. Oba imata eno prednost: delujeta tudi protivnetno.

Izkušnje prepričajo

Obstaja kar nekaj študij, ki dokazujejo pozitivne učinke na ustno higieno. Kažejo, da se že tednu dni bistveno zmanjša število bakterij kariesa in da je učinek olja vsaj tako učinkovit, kot so kemikalije v ustnih vodah.

Jutranji ritual hitro doseže uspešne rezultate: že po štirih ali petih dneh se ublažijo številne težave.

Če pa ste skeptični in menite, da gre zgolj za placebo, potem morate enostavno poskusiti. Prežvekovanje olja je poceni in nezapleteno. Z njim lahko le pridobite. V najboljšem primeru žareč, zdrav nasmeh.

Katero olje?

Na prvem mestu je pomembno torej, da izberete olje, ki vam 'tekne'. Vseeno pa si poglejmo še, kakšne učinkovine imajo različna olja.

  • Oljčno olje vsebuje oleuropein, ki stimulira obnavljanje celic in je zato dobro za kožo.
  • Kokosovo olje ima zahvaljujoč lavrinski kislini antimikrobski učinek proti bakterijam in glivicam.
  • Sončnično olje je bogato z vitaminom E in dobro razstruplja telo.
  • Sezamovo olje vsebuje veliko vitamina A in E in krepi srce in kosti. Poleg tega pomaga pri vnetjih.