Nasvet strokovnjakov: to je najboljši čas v dnevu za jemanje probiotikov, medtem, ko si v tem primeru ne obetajte nobenih koristi

5. 5. 2024
Deli
Je probiotike bolj priporočljivo jemati na prazen želodec ali ob obroku? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni iz trte zvito, da celovito zdravje v večji meri prihaja iz črevesja, zato je še toliko bolj pomembno poskrbeti za zdrav in uravnovešen črevesni mikrobiom. 

Nekateri ljudje v ta namen posegajo po probiotikih v kapsulah z vsebnostjo koristnih bakterij, ki obetajo črevesju mnoge koristi. Med njimi so redno odvajanje blata, zmanjšanje napihnjenosti in želodčnih težav kot je zgaga, ter več energije in boljše počutje.

Ne spreglejte:

Najboljši čas za jemanje probiotikov je takrat, ko se spomnite, da jih morate vzeti

Glede jemanja probiotikov se včasih pojavijo vprašanja, kdaj je najprimernejši čas za jemanje. Hilary Keiser, strokovnjakinja za področje prehrane pri podjetju Viome, pravi, da je najboljši čas za jemanje preprosto takrat, ko se spomnite, da jih morate vzeti. »Večina kliničnih raziskav o probiotikih ne opredeljuje posebnega časa v dnevu, toda v vsakem primeru kažejo dobre koristi,« pojasnjuje.

Ker se blagovne znamke različnih probiotikov razlikujejo, pa doktorica Mastaneh Sharafi in podpredsednica za znanstvene zadeve pri podjetju Ritual svetuje, da se upoštevajo navodila, ki so zapisana na embalaži izdelka. »Nekatere blagovne znamke priporočajo jemanje probiotika na prazen želodec, druge pa jemanje sočasno s hrano,« dodaja.

Jemanje probiotikov na prazen želodec ali skupaj s hrano, obeta pozitivne učinke

Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Beneficial Microbes, ugotovitve kažejo, da Saccharomyces boulardii, vrsta mikroorganizmov v probiotikih, preživi v enakem številu z obrokom ali brez njega. To je potrdila tudi enomesečna raziskava, objavljena v reviji World Journal of Gastroenterology leta 2017, ki je pokazala, da probiotiki pozitivno spremenijo črevesni mikrobiom ne glede na to, ali so bili zaužiti s hrano ali ne.

Nekateri strokovnjaki sicer svetujejo jemanje probiotikov s hrano, razen, če navodila na embalaži svetujejo drugače. »Nekatere raziskave so pokazale, da so probiotični dodatki učinkovitejši, če jih vzamemo 20 do 30 minut pred obrokom,« trdi Stephanie Nelson, magistrica medicine, doktorica medicine, znanstvenica za prehrano v storitvi MyFitnessPal.

»Če probiotike vzamete pred zajtrkom, to morda predstavlja boljšo možnost, saj je vaš prebavni sistem dlje časa v mirovanju in probiotik lažje doseže črevesje,« dodaja.

Kdaj probiotiki nimajo posebnih koristi?

Kljub temu, da je za jemanje probiotikov primeren kateri koli del dneva, posebnih koristi ne obetajo, če istočasno jemljete tudi antibiotike. V tovrstnem primeru namreč antibiotiki zmanjšajo ali uničijo učinkovitost probiotikov. »Če jemljete antibiotike, poskrbite, da probiotike vzamete nekaj ur pred ali po antibiotikih,« pravi Kaiserjeva.  

Prehranska dopolnila so izdelki, namenjeni dopolnjevanju prehrane in prvotno niso namenjeni zdravljenju, blaženju ali preprečevanju morebitnih bolezni. Prav tako je previdnost oziroma predhodna informiranost pri ustreznih zdravstvenih delavcih priporočljiva tudi, če ste noseči ali če dojite.  

Za podobne koristi, ki jih obetajo prehranski dodatki probiotikov, pa lahko izberete tudi hrano, ki je bogata v vlakninami in probiotiki. Probiotično sliko črevesja lahko dokazano namreč izboljšajo tudi polnozrnata žita, kislo zelje, navadni jogurt, kefir ter raznoliko sadje, stročnice in zelenjava.   

Vir: prevention.com