Rak na debelem črevesu: Kateri bo prvi zbolel za rakom?

Rak na debelem črevesu: Kateri bo prvi zbolel za rakom? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2002

So naši trije moški v nevarnosti, da zbolijo za rakom na debelem črevesu - ali ste morda vi?

Franc Polajnar

  • Starost: 61 let
  • Višina: 180 cm
  • Teža: 75 kg

Uživa v proučevanju in zbiranju starin.

Zakaj je v nevarnosti

Rizični dejavnik za nastanek raka na debelem črevesu so Polajnarjeva leta. Obseg tovrstnega raka se pri ljudeh povečuje z leti - začne se s 40. in močno naraste po 50. letu.

Polajnar nikoli ne telovadi in je že 34 let kadilec. Raziskave kažejo, da kajenje poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesu, najverjetneje zato, ker zaužite rakotvorne snovi sežejo do prebavnega sistema.

Kaj ga ščiti

Pred petimi leti je opravil test, kjer so mu zdravniki pregledali tudi debelo črevo. Takrat pri njem niso opazili nobenih polipov (morebitnih benignih izrastkov). Njegova prehrana je varovalna, poje veliko sadja in zelenjave, še nikoli ni bil predebel. Preveč maščobe v predelu pasu povečuje tveganje.

Njegova napoved

»Po vseh teh letih si ne predstavljam, da bi začel telovaditi ali prenehal kaditi. Zakaj ne bi bil zdrav tudi v prihodnje?«

Luka Paternoster

  • Starost: 44 let
  • Višina: 177 cm
  • Teža: 75 kg

Rad in veliko se vozi z motociklom; v prostem času poje opere.

Zakaj je v nevarnosti

Paternostrovi 48-letni sestri so zdravniki nedavno odkrili raka na debelem črevesu. Znano je, da so v večji nevarnosti, da zbolijo za rakom te vrste, tisti, ki imajo to bolezen v družini - pri najbližjih sorodnikih (starših, bratih, sestrah), še zlasti če je kateri od njih zbolel pred 55. letom starosti. Paternoster doslej še ni opravil testa za ugotavljanje raka na debelem črevesu.

Kaj ga ščiti

Vsaj trikrat na dan si privošči po eno jabolko in tako zaužije dovolj vlaknin. Čeprav neprepričljivo, pa nekatere raziskave kažejo, da prehrana z veliko vlakninami zmanjša tveganje za nastanek tovrstnega raka. Poje veliko sadja in zelenjave, pa tudi rdečega mesa. Telovadi vsaj 10 ur na teden in vzdržuje primerno telesno težo. Vse naštete življenjske navade so varovalne.

Njegova napoved

»Sem zelo zdrav človek. Moj edini dejavnik tveganja je družinska anamneza - a moja sestra je bila tako ali tako od nekdaj nekaj posebnega.«

Denis Ravietski

  • Starost: 55 let
  • Višina: 198 cm
  • Teža: 100 kg

V mornarici je pređivel 28 let; rad teče in igra golf.

Zakaj je v nevarnosti

Lani so mu z debelega črevesa odstranili šest polipov, ki pa še niso bili kancerogeni (polipi te vrste sčasoma lahko postanejo nevarni). Ravno zaradi tega je Ravietski v nevarnosti, da se mu zgodovina ponovi. Je navdušen mesojedec, ki pravi, da ima »od zelenjave še najraje svinjino«. Raziskave pa namigujejo, da prehrana z obilico maščob (predvsem živalskega izvora) poveča nevarnost za nastanek bolezni.

Kaj ga ščiti

Ravietskijevo debelo črevo je vsaj za nekaj časa »čisto«. Običajno traja od dve do tri leta, da se razvijejo morebitni (opazni) novi polipi, in približno od pet do osem let, da se morebiti razvijejo v raka. Ravietski bo seveda hodil na redna testiranja.

Njegova napoved

»Spreminjam svoje prehranjevalne navade in več telovadim. Polipe so mi odstranili in zdi se mi, da sem v kar dobri koži.«

Denis Ravietski!

Lester Rosen, dr. med., kirurg in profesor na kirurgiji Penn State Hershey Medical Centre v ZDA, nam je pomagal razviti test, s katerim smo pri naših treh udeležencih ugotavljali, kateri je v največji nevarnosti, da zboli za rakom na debelem črevesu. Test vključuje glavne dejavnike tveganja.

Končna analiza

Pravzaprav bi lahko imeli tokrat kar dva zmagovalca: tako Paternoster kot Ravietski sta v rizični skupini. Ravietski je že imel polipe, Paternoster pa še ni bil na tovrstnem pregledu, toda v njegovi družini so zdravniki nedavno odkrili raka na debelem črevesu.

Pa vendar je Ravietski na daljši rok v večji nevarnosti, kajti polipi lahko postanejo maligni. Dr. Rosen sicer pravi, da bo lahko Ravietski shajal še vrsto let brez težav, toda iz leta v leto bo v večji nevarnosti, da bo zbolel.

Paternoster je bolj ogrožen zaradi družinske anamneze, zlasti ker je njegova sestra zbolela mlajša od 55 let. »Paternostra bi morali začeti pregledovati že pri 45, torej 10 let pred rizičnimi leti.«

Polajnar nima znakov ali predispozicij za raka. Pa vendar je v nevarnosti, predvsem zaradi starosti in kajenja. Pri kadilcih, ki zbolijo za rakom na debelem črevesu, je umrljivost za 30 do 40 odstotkov večja kot pri nekadilcih.

Da bi se zavarovali pred omenjeno boleznijo, bi se morali tako moški kot ženske, ki so v rizični skupini, začeti redno pregledovati pri 50. letih. Ali še prej, če je bolezen prizadela katerega od ožjih družinskih članov ali če ste že imeli težave s polipi. Priporočljiva je prehrana z malo maščobami živalskega izvora in bogata s sadjem in z zelenjavo.