VIDEO: Rak na modih: ozaveščanje moških o pomembnosti samopregledovanja

VIDEO: Rak na modih: ozaveščanje moških o pomembnosti samopregledovanja (foto: profimedia) profimedia
5. 3. 2019

Rak na modih je najpogostejše rakavo obolenje med mladimi moškimi. Obolelost v zadnjih letih močno narašča, ozdravljivost pa je skoraj 90-odstotna. Ključ do uspešnega zdravljenja je v zgodnjem odkrivanju bolezni.

Rak na modih je najpogostejši pri moški starih med 24 in 40 let. Moč ga je hitro in enostavno premagati, če je odkrit dovolj zgodaj. “V prvem stadiju je bolezen ozdravljiva v skoraj 90-odstotkih. Pri višjih stadijih pa bistveno redkeje, v približno 50-odstotkih. Poleg bistveno višje stopnje ozdravljivosti z zgodnjim odkrivanjem lahko preprečimo tudi možnost neplodnosti,” je povedal Gregor Pirc, predsednik onkološkega društva za moške OnkoMan. Poslanstvo društva je, da osvešča moške o zdravju in preventivi raka, ter nudi pomoč tako obolelim moškim kot njihovim bližnjim, ko se soočijo s težko boleznijo. 

Opazite prve simptome

Simptomi so lahko prepoznavni in jih moški zlahka odkrijejo, če se redno pregledujejo:

  • Modo se lahko poveča ali močno zmanjša;

  • Modo je trdo ter grčasto na otip

  • Moški občuti povečano težo in nelagodje v modih

  • V modih se lahko pojavi vnetje, ki ga ni mogoče pozdraviti z antibiotiki

  • Lahko se povečajo in začnejo boleti prsne žleze in povečajo bezgavke v levi nadključnični jami.
Video za samopregledovanje mod malo drugače

Za onkološko društvo OnkoMan je video z navodili za samopregledovanje mod posnela slovenski model in blogerka Anja Jenko. Drzen pristop, ki ga je kreativni direktor Drago Mlakar zasnoval za ozaveščanje mladih moških, je prinesel številne odzive na družbenih omrežjih.

Namen videa je, da spodbudi Slovence k vsakomesečnem pregledovanjuin opozori na prve simptome raka na modih. Vas zanima, kaj se skriva v njem? Anja pravi, da je v video vnesla nekaj dodatne spodbude za moške, da si bodo posnetek ogledali od začetka do konca in poskrbeli za svoje zdravje.

Več informacij o simptomih, nasvetih in kontaktih za pomoč na spletni strani društva OnkoMan.