10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Rakitovec – plodovi s posebno močjo

Rakitovec – plodovi s posebno močjo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Zdravilno moč rdeče zlatih plodov rakitovca so odkrili že pred več kot 1000 leti.

Rakitovec spomladi očara s svojimi nežnimi belimi cvetovi, v zgodnji jeseni – vse do decembra – pa z žarečimi rdeče zlatimi plodovi. Hippophae rhamnoides, kot se imenuje v botaničnem jeziku, spada med oljčičevke. Hippophae izvira iz grškega jezika in pomeni bleščeči konj. V Grčiji so konje nekoč dejansko krmili z listjem rakitovca, da so imeli lep kožuh in da sta se rep in griva lepo svetila.

Limona severa

Rakitovec sicer izvira iz Centralne Azije, vendar pa se je naselil v Evropi že v kameni dobi. Listnati, drevesasti grmi se najbolje počutijo na peščenih, suhih tleh. Dobre pogoje za rast imajo tako na sončnih morskih obalah ali pa na alpskih gramoznih površinah. Ti grmi namreč zelo slabo prenašajo senco. Ime 'limona severa' se ne nanaša na njegovo podobo, temveč na zdravilne učinke, ki prav nič ne zaostajajo za limono. Prav nasprotno ...

Z vitaminom bogato divje sadje

Ni ravno dolgo znano, kako zelo so zdravi plodovi rakitovca. Njihove snovi so resni­čno znatne! Vsebuje namreč desetkrat toliko vitamina C kot limona, vsebnost beta karotena pa lahko brez težav tekmuje s korenjem.

Poleg tega vsebuje tudi skoraj vse B-vitamine, folno kislino in številne minerale, med njimi kalcij, železo in magnezij.

Rakitovec zato zelo pomaga pri prehladih, vnetjih žrela in mandljev ter povišani temperaturi. Dnevno se priporočajo 2 do 3 žlice soka rakitovca. Poleg tega rakitovec pospešuje tudi celjenje ran in zavira rast rakavih celic. Ne nazadnje je bogat tudi s številnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki jih telo nujno potrebuje in imajo učinek zaviranja staranja.

Prijatelj gladke kože

V Tibetu rakitovec za nego kože uporabljajo že 1.200 let. Danes je rastlina priljubljena sestavina številnih kozmetičnih firm. Nič čudnega. Olje rakitovca lahko absorbira sončno svetlobo in tako zaščiti pigmentne madeže pred nadaljnjim obarvanjem.

Poleg tega pomaga koži pri njeni regeneraciji in je sijajen za odpravljanje kožnih izpuščajev, ekcemov in alergij. Po sončenju se uporablja za regeneracijo kože.

Olje lahko prihaja iz mesa sadeža ali pešk plodov. Olje iz mesa ploda ima oranžno bravo in trpek okus, olje iz pešk ploda pa ni tako močno obarvano, ker vsebuje manj karotenoidov. Vendar pa kar kipi od nenasičenih maščobnih kislin, ki kožo obvarujejo pred izgubo vlage

Značke: rakitovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri